Scoret det første toppseriemålet - Kordahl gjest mot Molde

Han scoret bare ett seriemål for Lillestrøm, men det var det til gjengjeld historisk sus over: Den aller første scoringen i comebacket på toppnivå - mot Molde i 1975. Søndag er MFK motstander på Åråsen. Og Tore Kordahl (67) naturlig gjest.

Annonse:

Etter mange år i mørket var LSK endelig tilbake på toppnivå i 1975. Den første seriekampen hjemme mot Start endte 0-0, men borte mot Molde i andre runde kom både den første scoringen og den første seieren.

Tore Kordahls straffeutligning til 1-1 ble LSKs første mål i det som i dag heter Eliteserien - etter at norsk klubbfotball ble samlet til ett rike med én toppdivisjon i 1963. Senere i kampen sørget Ulf Borgan for at romerikingene vant 2-1.

- Jeg pleide alltid å sette straffesparkene nede til høyre for keeper. Da jeg skulle skyte mot Molde skled jeg litt, men ballen gikk likevel inn. Og det ble jo et litt historisk mål. Det er faktisk den eneste scoringen jeg har for Lillestrøm i serien. Det gjelder å markere seg, sier Kordahl og humrer.

Men senere det året mistet han tilliten som straffeskytter etter å ha misset borte mot Os.

- Av en eller annen grunn skulle jeg plutselig bytte hjørne. Det var dumt. Men vi vant 4-0, da, minnes 67-åringen.

Den lynraske midtstopperen ble hentet fra Lyn før 1975-sesongen etter tidligere å ha spilt flere år i Grue.

- Det hele begynte vel med at Tommy (Lund) sa at jeg måtte komme til Lillestrøm da vi var på landslaget sammen. Jeg tror det var i forbindelse med en kamp mot Øst-Tyskland i mai 1974. Jeg tror Tommy også hadde sagt til Einar Krokan at vi måtte hente meg. Så Krokan, Ivar Hoff og de andre fant vel ut at det var bedre at jeg spilte med dem enn mot dem. Jeg trivdes ikke så godt i Lyn heller. Jeg som kom fra Grue var vant med å omgås folk, men i Lyn så vi hverandre bare på trening og kamp. I Lillestrøm ble du en del av folket. Vi var på Carlton og drakk kald sitronbrus og vørterøl etter hver trening, forteller Tore Kordahl.

Les også: Bli med på VIERLSK-spilleren 2018

Etter hvert utgjorde han og Jan Birkelund et strålende midtstopperpar både for Lillestrøm og Norge.

- Det er vel noe av det bedre stopperparet vi har hatt på Åråsen. Jeg var en dårlig hodespiller, men det var ikke noe vits for meg å gå opp i en hodeduell når jeg hadde Birkelund og Grønlund rundt meg. Det var bortkastet energi.

Der Birkelund sklitaklet så det luktet svidd, sørget Kordahl for å løpe opp motstandernes angrepsspillere.

- Jan Birkelund kunne vel ikke ha spilt i dag - for han hadde blitt utvist i omtrent hver eneste kamp. Han hadde fantastiske sklitaklinger. Men nå får du jo nesten ikke lov til å takle, sukker Kordahl.

Han fikk 29 A-landskamper for Norge, og vant totalt fem titler med LSK: Seriegull i 1976 og 1977. Cupgull i 1977, 1978 og 1981.

- Vi burde ha vunnet serien også i 1978. Vi skulle jo bare ut for å hente pokalen i den siste seriekampen mot Vålerenga. Vi ledet 1-0, men så begynte plutselig hele laget å gå i angrep. Så rant det inn baklengsmål på et par kontringer. Det var surt.

Midtstopperen fikk åtte sesonger på Åråsen, og gleder seg til å overvære søndagens kamp mot Molde.

- Vi får bare håpe og tro at vi skal komme oss ut av den nedrykksgjørma. Jeg håper for guds skyld at vi klarer oss i år, sier Tore Kordahl.

Les også: Mathisen med gave: - Viktig å vise at man bryr seg

Annonse fra Eliteserien: