Stort trener-intervju: Slik skal LSK ta nye steg

På to år har de løftet LSK mer enn de på forhånd trodde var realistisk. Men jobben er på langt nær ferdig. I dette intervjuet snakker Geir Bakke og Petter Myhre om hvordan de jobber, fasilitetsløftet på Åråsen - og drømmen om seriegull en gang i fremtiden.

Annonse:

I går kom Lillestrøm hjem etter 12 dager på den spanske solkysten. To uavgjorte kamper mot Tromsø og Fredrikstad med blandede prestasjoner fikk trenerne til å grine litt på nesa, men treningene og lagbyggingen som ble gjort i Marbella er de svært fornøyde med.

Les også: Bakke: De nye spillerne gir LSK et større register

Med 4. runde-kampen i cupen mot Nardo bare en uke unna, er alvoret her snart.

Opprykket i 2020 og fjerdeplassen i 2021 har gitt trenerteamet en strålende start på LSK-karrieren. En sunn klubbdrift, økte markeds- og mediainntekter og flere spillersalg har sørget for at økonomien er mer robust enn på mange år.

Det har også sørget for at klubben har kunnet oppgradere fasilitetene - både på kamp- og treningsbane. Og ikke minst har A-laget fått nye og moderne fasiliteter i lokalene på den gamle hovedtribunen,

- Vi har kommet i en posisjon nå der klubben ikke har dårlig råd lenger. I fjor fikk vi skiftet gressmatta på Åråsen og på den ene treningsbanen, og nå har vi fått forbedret fasilitetene på Åråsen slik at hverdagen er veldig tilrettelagt for sport. Dessuten har vi LSK-hallen som er fantastisk, sier Geir Bakke.

- Har fremgangen kommet raskere enn du hadde håpet?

- Ja, sluttplasseringa i fjor overrasket meg litt. At vi plutselig skulle havne der oppe på en fjerdeplass. Men det er små marginer i fotball. Vi hadde en toppscorer som scoret 26 mål, og det var en del spillere som fikk gjennombruddet sitt. De håndterte det å gå inn i Eliteserien. Men selv om vi tok fjerdeplassen i fjor, er vi jo ikke en etablert topp 5-klubb ennå. Målet er at vi skal bli det, svarer Bakke. 

- På forhånd ville jeg ha sagt at det ville vært over all forventning at vi skulle rykke opp det første året og havne på fjerdeplass i år to, sier Petter Myhre.

Ikke kjøpt sesongkort ennå? Det kan du gjøre her!

Før han tillegger:

- Men tankegangen vår hadde ikke vært noe annerledes i år hvis vi hadde blitt nummer åtte i fjor. Vi driver fortsatt og bygger klubb. Det som er synlig utad er opprykket og fjerdeplassen, men det er blitt gjort ekstremt mye innad i klubben som ikke er like synlig. En utvidelse av administrasjonen og flinke folk der som skjønner hva som skal til for at vi skal bli en topp 5-klubb. Et styre som har gitt oss ro og ganske frie tøyler til å gjennomføre de tingene vi mener er riktig. Vi har gått med overskudd i to år, i tillegg til at vi har fått resultater. Vi har fått bygd om hele andre etasje over garderoben som er et ekstremt løft for klubben. Det løfter hverdagen noe voldsomt for spillerne. Vi har sagt at de må se på Åråsen som sitt andre hjem. Og når de tilbringer mye tid der, så må de også ha et sted å oppholde seg mellom øktene. Nå har vi fasiliteteter og rom der vi kan drive analyse og mindfulness, og der spillerne kan hvile og slappe av mellom øktene. Dette hever hverdagen til spillerne, og gjør at de kan restituere bedre mellom øktene. Vi ønsker å bygge et miljø og en kultur der Åråsen er vårt andre hjem.

GOD STEMNING: LSK har lagt bak seg en 12 dager lang treningsleir i strålende Marbella-omgivelser.
GOD STEMNING: LSK har lagt bak seg en 12 dager lang treningsleir i strålende Marbella-omgivelser.

De to romerikingene er ikke i tvil om at LSK har et bedre utgangspunkt for å lykkes i år enn i fjor. Uten at det dermed er sagt at man klarer å overgå fjerdeplassen i 2021.

- Ambisjonen til LSK er å bli en stabil topp 5-klubb så ofte som mulig. Men vi må ikke tro at den fjerdeplassen kommer på løpende bånn. At vi over tid skal få det til å bli stabilt nok, det tror jeg vi skal klare. Men da må vi også være topp fem på andre avgjørende ting - som lønn, støtteapparat og forskning og utvikling. Vi jobber hardt for å bli litt bedre hver dag. Hvordan det vil slå ut i 2022 vet vi ikke. Vi gleder oss, og det er en veldig fin gruppe vi har fått satt sammen, men noen spillere har kommet litt sent, så vi har en reise foran oss, sier Geir Bakke.

- Mange av spillerne skryter veldig av samholder og miljøet som man har skapt?

- Ja. Men det viktigste grepet klubben gjorde etter nedrykket var at det ikke ble noe mytteri. At de fleste i styret ble med videre. Og hele styret satt rolig i båten selv da vi lå på 10. plass etter ti serierunder i OBOS-ligaen. De ga oss arbeidsro. Jeg følte vel heller ikke at det blåste så mye på utsiden da tabellen så litt stygg ut. Jeg følte at lillestrømlingen var med oss. Vi klarte opprykket til slutt. Og i fjor fikk vi sesongen vi hadde håpet på.

Etter to år preget av restriksjoner - ikke minst med tanke på antallet tilskuere på Åråsen - ser trenerduoen voldsomt fram til en sesong med enda større trøkk på egen hjemmebane. Og det gleder trenerne stort at LSK ligger an til å selge flere sesongkort enn man har gjort på mange år.

- Vi har blitt et litt mer spillende lag enn det Lillestrøm kanskje har vært tradisjonelt sett. Men vi må fortsatt spille med trøkk og store entusiasme. LSK-supporteren må aldri slutte å juble for en sugende takling eller en skikkelig klarering - når det trengs. Motstandere og dommere skal få kjenne at man er på Åråsen. Jeg har selv vært motstander der mange ganger, og endelig er man på riktig side og har denne galskapen i ryggen. Jeg håper bare det blir mest mulig volum. At folk ikke er redde for å eksponere seg, at de skaper mest mulig liv og røre - og at det kommer flest mulig, sier Bakke.

Petter Myhre skyter inn:

- Åråsen er et av de mest ikoniske stadionene i Norge. Den er akkurat passe stor og intim, i tillegg til at fansen alltid lager god stemning der. Vi må bli så gode at vi får masse folk på tribunen uavhengig av hvem vi møter. En ting er at det er fullt mot Vålerenga og Rosenborg, men vi må komme dit at det kommer 6000-7000 hver gang bare for å se på Lillestrøm. Så får bortelagets tilskuere komme i tillegg.

- Hvordan er fordelinga mellom dere to?

AKTIV PÅ FELTET: Petter Myhre er som regel den i trenerteamet som er mest aktiv på feltet. Her fra en økt i Marbella.
AKTIV PÅ FELTET: Petter Myhre er som regel den i trenerteamet som er mest aktiv på feltet. Her fra en økt i Marbella.

- Vi jobber som en duo. Men i og med at jeg jobber i TV 2 ved siden av, så tar Geir det meste av media, i hvert fall ekstern media. Geir har mye av de individuelle samtalene og man-management delen med spillerne. Jeg har mye av ansvaret for det taktiske, og leder en større andel av treningene enn det Geir gjør. Men så er vi samkjørte når vi planlegger uka, øktene, laguttaket og kampene. Der skyggebokser vi hele veien, og diskuterer oss fram til løsninger. Analysen tar stort sett jeg sammen med André (Schelander), og presenterer til spillerne dagen før kamp. Geir kjører kamp- og pause-praten. Ellers gjør vi ting stort sett sammen, svarer Myhre.

Rælingen-mannen Geir Bakke ble ansatt som ny LSK-trener bare noen få uker etter det brutale nedrykket i desember 2019. Ikke lenge etterpå ble det klart at også Kurland-mannen Petter Myhre ble med i trenerteamet. Nå leder de et støtteapparat bestående av det som stort sett er romerikinger.

- Hvordan er det å trene Lillestrøm, Geir?

- Det er gøy. Det er en artig klubb å være i. Det er mange fra områder rundt Lillestrøm som er knyttet til LSK, men selve byen er også så kompakt og fin og i voldsom vekst. Og som jeg har sagt mange ganger: De fleste tenker jo på noe gult og svart når man tenker på Lillestrøm. Det er gøy å være en del av det. Spillere og trenere kommer og går, men man må nyte det så lenge man får være en del av det. Jeg kommer aldri til å bli den treneren som bryr meg så mye om hva alle andre utenfor portene på Åråsen mener når det går dårlig. Jeg tar aldri av når det går bra heller. Men den dagen vi tar en tittel, så skal jeg nok klare å dusje meg på torget, jeg også, sier 52-åringen og ler.

- Du tror den dagen kommer?

- Ja, det er jo det som er det klare målet. Helt klart. Et cupmesterskap kan man alltid klare å tilrive seg, og det er jo en enorm folkefest. Men et seriemesterskap for LSK igjen... Det er jo den virkelig store drømmen. Det er jo det. Og hva det vil innebære med kamper i Europa. For supporternes del er det noe helt spesielt å kunne reise sammen ut i Europa. Og vi er jo til for byen og supporterne. 

Les også: Trøkk på trening: Herlige scener i Marbella

Med cupkampen mot Nardo bare en uke unna, er fotballalvoret snart over oss igjen. En del av spillerne har av ulike årsaker ikke trent veldig lenge med laget, men nå handler det om å sette en ellever både i cupkampen(e) og fram mot seriestarten mot HamKam lørdag 2. april.

- Forrige mandag kunne endelig Geir Kåsene (fysisk trener) fortelle at alle spillerne minus Kaan Kairinen var tilgjengelige. Det at vi i perioder ikke har  kunnet spille 11 mot 11 på trening legger noen begrensninger på innlæringen for de nye spillerne. Nå handler det om å trimme denne gjengen slik at vi blir slagkraftige i cupen, sier Petter Myhre.

Omleggingen til 3-4-3 i fjor viste seg å være innertier, men ideelt sett skulle trenerne gjerne ha fått drillet alternative formasjoner mer enn man har fått gjort i vinter.

- Vi hadde håpet å få mer tid til å trene inn andre formasjoner som hadde gjort oss mer fleksible, men nå må vi få 3-4-3 til å sitte optimalt før vi begynner å lefle med andre ting. Det er imidlertid ikke uaktuelt at vi går tilbake til en backfirer i noen kamper utover i sesongen.

- Har LSK et bedre utgangspunkt for å lykkes i år enn i fjor?

- Ja, men det er ikke dermed sagt at vi havner høyere på tabellen. Det er veldig lite som skiller om du havner på fjerde eller sjette eller åttende. Vi har mye mer på plass nå enn for ett år siden. En spillergruppe som har mer erfaring, et anlegg som gjør at vi kan være enda bedre i hverdagen på trening, kosthold og hvile. Vi har trenere som kjenner hverandre bedre, og en administrasjon som har blitt større og jobber knallhardt og fått mer erfaring. Det er umulig å si om vi havner høyere på tabellen, men det er mindre usikkerhet nå - og fundamentet er bedre, sier Petter Myhre.

Annonse fra Eliteserien: