Her planlegges livet etter fotballen for LSK-spillerne

For mange fotballspillere blir hverdagen etter idrettskarrieren en brå og brutal overgang. LSK-spillerne har denne uken hatt samtaler med Idrettens Karrieresenter for å stå bedre rustet i møtet med fremtiden.

Annonse:

- Vi var i dialog med Norsk Toppfotball før sommeren, og nå gjør vi en pilot der vi møter Lillestrøm, Bodø/Glimt og Brann. Det handler om karriereplanlegging og bevisstgjøring for livet som kommer etter fotballkarrieren. Alle vet at det er lurt å forberede seg på det livet som etter hvert kommer, og med dette samarbeidet ønsker vi å sette det mer i system for spillerne, sier leder for Idrettens Karrieresenter, Karianne Gulliksen.

Sportssjef Simon Mesfin er svært opptatt av at spillerne legger en plan for livet etter fotballen samtidig som de er profesjonelle fotballspillere på Åråsen.

- Vi er veldig opptatt av at spillerne våre legger planer i løpet av karrieren for hva de skal gjøre når de ikke lenger spiller fotball. Det er selvsagt frivillig hva man ønsker å ta av videre utdanning etter videregående, men vi ønsker å legge til rette for at de kan utvikle seg også utenfor banen når man spiller fotball, sier Mesfin.

Her kan du lese mer om Idrettens Karrieresenter!

Flere av LSK-spillerne studerer ved siden av fotballen, men det er ikke kun studier som er fokus i samtalene med Idrettens Karrieresenter.

- IKS er flinke til å bevisstgjøre spillerne. De hjelper spillerne til å finne ut hva de ønsker å gjøre etter karrieren - uavhengig om de tar utdanning underveis eller ikke. Når en spiller gir seg som toppfotballspiller, så bør han ha en klar tanke om hva han skal gjøre resten av livet sitt, påpeker sportssjefen.

Les også: Legger sesongavslutningen til #VIERLSK-kampen

Gulliksen viser også til forskning som forteller at en klar yrkesplan kan få utøverne til å prestere bedre mens de er aktive.

- Det kan være krevende når man står midt i idrettskarrieren, men forskning viser at det å gjøre noe utenomsportslig - i tilpasset omfang - kan bidra til at du presterer bedre sportslig og forlenger den aktive karrieren. Når man er på slutten av idrettskarrieren, så er det en del som begynner å kjenne på stresset hvis man ikke har noen planer om hva man skal gjøre når man legger opp.

- Det å forberede seg på livet etter idretten handler ikke bare om studiepoeng. For noen kan bare det å finne ut hva man har lyst til å gjøre, være en del av forberedelsene. Man kan begynne å sparre med folk, kanskje gå i dialog med klubbens samarbeidspartnere, være nysgerrig og bygge nettverk, Rett og slett finne sin vei - og gjøre seg opp noen tanker om hva man ønsker å gjøre, sier Karianne Gulliksen.

Hun har allerede avtalt møter med flere av LSK-spillerne for individuell oppfølging i etterkant av fellessamlingen som ble gjennomført tidligere denne uken.

- På tirsdag hadde vi en veldig fin seanse med Karianne Gulliksen. Det ble presentert hvordan de jobber og prosessen videre med individuell oppfølging av hver enkelt spiller. Vi har allerede en stor andel av spillergruppa som er godt i gang med høyere utdanning, men vi ønsker å legge til rette for at alle har muligheten til personlig karriereplanlegging, sier Simon Mesfin.

Les også: Bli en del av Fuglafamilien!

Annonse fra Eliteserien: