Tore Kordahl: - Et sjokk å miste Birkelund

Tore Kordahl (66) scoret Lillestrøms første seriemål i comeback-sesongen på toppnivå i 1975, og utgjorde et strålende midtstopperpar sammen med Jan Birkelund.

Annonse:


Midtstopperen fra Flisa kom til LSK før 1975-sesongen, og ble en umiddelbar suksess. I andre serierunde scoret han klubbens første mål på straffespark i comebacket på øverste nivå. På åtte sesonger ble det to seriemesterskap og tre NM-gull på den raske forsvarsspilleren. Og 29 A-landskamper for Norge.

- Alle elsket å hate Lillestrøm på den tiden. Vi var jo banebrytende. Alle begynte å ta etter. 1977-laget er vel det største laget som noen gang har vært på Åråsen. Men vi burde jo ha vunnet The Double i 1978 også. Det hadde vi klart hvis vi hadde slått Vålerenga i siste serierunde, sier Tore Kordahl.

Han ble hentet fra Lyn, og er ikke i tvil om at treningskulturen som Joe Hooley innførte var på et annet nivå enn andre steder i Norge.

- Øivind Tomteberget sa det på en veldig fin måte: Det å trene på Lillestrøm var et helvete. Det å spille kamper var bare fløyel. Da han kom tilbake til Kongsvinger, så var det motsatt. 

- Hvordan var det å ha Joe Hooley som trener?

- Han var tøff og rettferdig. Vi lærte veldig mye. Folk snakker om Drillo, men hvem var det som startet den organiseringen i Norge? Jeg kaller det ikke Drillo-fotball, jeg kaller det Hooley-fotball. Vi slapp inn 11 mål i 1977. Vi kunne defensiv organisering i blinde. Alt var automatikk.

- Jeg husker at vi hadde dødballtrening på lørdager. Corneren ble slått inn, og Maler'n klinket til sånn at Birkelund lå i på hodet i nettet. På den neste corneren lå Birkelund på 16-meteren. Så det var ikke noe kjære mor, nei. Det hadde med treningskultur å gjøre, sier Kordahl.

I 1977 og 1978 fikk han selskap av Jan Birkelund, og sammen var de en periode midtstoppere både for LSK og Norge.

- Birkelund tok alt i lufta. Jeg løp opp resten. Svea i VG har kåret de ti beste midtstopperne i Lillestrøm. Der var Birkelund nummer en, og jeg nummer to. Det har vel ikke vært så mange bedre stopperpar, vil jeg påstå, sier Tore Kordahl.

Men før 1979-sesongen måtte Jan Birkelund dessverre legge opp på grunn av hjerteproblemer. I februar 1983 døde Birkelund, bare 32 år gammel, etter å ha falt om under trening med Ullern.

- Det var et sjokk. Han var ikke gamle gutten. Vi må leve mens vi kan.

Annonse fra Eliteserien: