Sjekk denne LSK-klassikeren fra RBK-legenden Ola By Rise!

Han debuterte for RBK allerede som 16-åring i 1977, og holdt det gående til og med 1995-sesongen. Totalt spilte Ola By Rise 31 klassiske serie-oppgjør mot LSK. Men hvilke spillere var verst å møte? Her får du svaret.

Annonse:

Søndag er det igjen klart for klassikeren Lillestrøm - Rosenborg på Åråsen. Ola By Rise har mange gode - og mindre gode - minner fra de kampene.

Vi utfordret den mangeårige RBK-keeperen, som nå sitter i klubbens styre, om å ta ut sitt beste LSK-lag fra egen aktive karriere.

- Det har vært mange sterke LSK-årganger, så dette var ingen enkel oppgave. Minst fire av de på benken hadde forsvart en plass på laget, sier Ola By Rise.

Som du ser på grafikken falt valget på denne elleveren i en klassisk 4-4-2-formasjon:

Frode Grodås - Gunnar Halle, Jan Birkelund, Henning Berg, André Bergdølmo - Tom Sundby, Ståle Solbakken, Tom Gulbrandsen, Kjetil Osvold - Tom Lund, Jan Åge Fjørtoft.

Innbyttere: Arne Amundsen, Dennis Schiller, Torgeir Bjarmann, Erik Solér, Mons Ivar Mjelde, André Krogsæter, Joar Vaadal, Arne Dokken.

Utover 1980- og 1990-tallet spilte Ola By Rise en rekke storkamper for Rosenborg mot Lillestrøm. Den største for trønderen er naturlig nok seriefinalen i 1985 foran 28 516 tilskuere (trolig var det ennå flere innenfor portene). RBK måtte vinne for å ta seriegullet fra LSK, noe de også klarte takket være Trond Sollieds matchvinnermål i andre omgang.

Se NRKs innslag fra seriefinalen i 1985 her!

- En helt spesiell kamp foran en publikumsrekord på Lerkendal som aldri kommer til å bli slått. Dramaturgien var jo også helt spesiell. Lillestrøm var jo det beste laget prestasjonsmessig sesongen sett under ett, og de fleste trodde at seriegullet var i boks. Men vi vant sju og spilte en uavgjort på de siste åtte kampene, og red på en eventyrlig medgangsbølge, husker Ola By Rise.

Seriegullet utløste elleville scener i Trondheim den høstdagen for 38 år siden.

- Rosenborg hadde jo ikke vunnet noe siden 1971. Ingen av oss hadde vært med på et gull før, og vi var på langt nær noen favoritt det året. Bjørn Hansen trakk seg som trener, Arne Dokken kom inn, vi hadde glid og noen spillere som var i veldig god form. Jeg husker vi satt på Britannia etter kampen og fikk beskjed om å komme oss ut i sentrumsgatene for å møte et utålmodig publikum. Der sto folk på biltaket og var helt gale. Men Lillestrøm hadde et kjempegodt lag, og hvis vi skal være ærlig, så var det det nest beste laget som ble seriemester. Det hjalp nok litt for Lillestrøm at de slo Vålerenga i cupfinalen helgen etter, sier Ola By Rise.

PS! I tillegg til seriekampene har Rosenborgs keeperlegende spilt en rekke store cupkamper mot Lillestrøm. Deriblant semifinalen på Åråsen i 1986 (LSK vant 2-0), semifinalen på Lerkendal i 1991 (RBK vant 3-1 etter ekstraomganger), cupfinalen i 1992 (RBK vant 3-2) og 4. runde-kampen på Åråsen i 1993 (LSK vant 3-1).

Annonse fra Eliteserien: