Rune Richardsen er død

Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at Rune Richardsen er død, 60 år gammel. Den mangeårige LSK-spilleren - her fotografert med Mjøndalen-keeper Roy Amundsen etter at han ble matchvinner i 1987 - gikk bort 27. juli.

Annonse:

Richardsen var bare 17 år og 7 måneder gammel da han fikk sin Eliteserie-debut som innbytter i serieåpningen mot Lyn i 1980 - den gang som tidenes yngste LSK-spiller på øverste nivå. Året etter var han sentral da LSK vant NM-gull for juniorer, og utover på 80-tallet ble han en stadig mer toneangivende spiller på et Lillestrøm-lag som igjen ble best i landet.

Les også: Lagkameratene fikk sjokk da Rune Richardsen ga seg som 25-åring

NM-VINNERE: Laget som sikret seg plass i cupfinalen i 1985. Bak fra venstre: Amundsen, Sundby, Sognnæs, Vaadal, Bjerkeland, Smedås. Foran fra venstre: Dyrstad, Hammer, Richardsen, Osvold, Erlandsen. Foto: Rune Myhre
NM-VINNERE: Laget som sikret seg plass i cupfinalen i 1985. Bak fra venstre: Amundsen, Sundby, Sognnæs, Vaadal, Bjerkeland, Smedås. Foran fra venstre: Dyrstad, Hammer, Richardsen, Osvold, Erlandsen. Foto: Rune Myhre

Høydepunktene var naturligvis cupfinale-triumfen mot Vålerenga i 1985 og et overlegent seriegull i 1986. I oktober 1986 fikk han også sin landslagsdebut mot Sovjet på Ullevaal. Totalt fikk midtbanespilleren fire A-landskamper, like mange som faren Oddvar Richardsen som også var en sentral LSK-spiller i en årrekke. Deriblant på laget som vant LSKs første seriegull i 1959.

- Det var veldig stort da jeg som 17-åring plutselig var i den samme garderoben som Tom Lund, Frank Grønlund, Arne Dokken og Arne Amundsen. Spillere som jeg hadde sett opp til årene i forveien. Jeg skulle nok hatt litt mindre respekt – for du sentret fort til Tommy hvis han ba om ballen. Det morsomme var jo også at min far, Oddvar, var Tommys forbilde som spiss. Tommy har fortalt mye om det i ettertid, sa Rune Richardsen da han ble intervjuet i vår «God Fugl»-serie høsten 2017.

Med Tom Lund som trener var Lillestrøm nær ved å vinne The Double både i 1985 (cupgull og seriesølv) og 1986 (seriegull og cupsølv). 

- Men de store stjernene var Tom Sundby, Kjetil Osvold, Arne Amundsen og Bård Bjerkeland. De var mer profilerte. Hva var det Tommy sa om meg og Gunnar Halle? Vi skulle være maratonløpere på siden, la han til med et smil.

Richardsen, som startet cupfinalene både i 1985 og 1986, var på toppen av sin karriere og kun 25 år gammel da han valgte å trappe ned etter 1987-sesongen for å prioritere utdannelse og sivil jobbkarriere.

LØPSMASKIN: Rune Richardsen, som ble kalt maratonløper av Tom Lund, i fint driv mot HamKam i 1985. Foto: Rune Myhre
LØPSMASKIN: Rune Richardsen, som ble kalt maratonløper av Tom Lund, i fint driv mot HamKam i 1985. Foto: Rune Myhre

Både lagkameratene og daglig leder Odd-Iver Pellfoch forsøkte å overtale ham til å fortsette karrieren i Lillestrøm, men Rune Richardsen angret aldri på at han ga seg med toppfotballen såpass tidlig. De påfølgende årene nøyde han seg med spill i lavere divisjoner på Romerike.

Sist LSK var i kontakt med Rune Richardsen var i september i fjor. Da ringte han - svært begeistret - for å takke for blomstene han fikk fra klubben i anledning egen 60-årsdag. Lillestrøm Sportsklubb er svært takknemlig for Rune Richardsens bidrag som viktig spiller på 1980-tallet, og lyser fred over hans minne.

Senere denne uken vil det bli klart når begravelsen vil finne sted. Denne teksten er godkjent i samråd med Richardsens nærmeste familie.

Se video-intervju med Rune Richardsen fra 2017:


Annonse fra Eliteserien: