LSKs yngste seriemester gjester Åråsen

Tom Buer (48) har en rekord som han gjerne ser blir slått så fort som mulig. Han er født 15. mars 1970, og er med det den yngste mannen som er seriemester for LSK.

Annonse:

Mot Ranheim på søndag er det den tidligere krølltoppen fra Rælingen som er gjest på VIP'en. Tom Buer var bare 19 år da han midtveis i 1989-sesongen fikk masse tillit av David Hay.

Han spilte ingen av de første 11 kampene, men var så på banen i samtlige av de resterende kampene etter at Jan Åge Fjørtoft ble solgt på sommeren.

- Jeg debuterte borte mot Vålerenga da jeg kom inn for Dennis Schiller. I den kampen Gunnar Halle scoret to mål og ble matchvinner. Jeg spilte de siste 11 kampene og fikk nok kamper til å bli seriemester, forteller Tom Buer.

Han var en måned yngre enn Kenneth Nysæther, en annen lokal unggutt som vant gull i 1989, og er dermed den yngste personen som i dag kan titulere seg som seriemester på herresiden for Lillestrøm Sportsklubb.

- Det er jo artig å ha den rekorden, men jeg håper inderlig noen snart kan slå den. Selv om det neppe skjer i år, sier den tidligere kantspilleren.

Han fikk sitt gjennombrudd som 19-åring, og ble en publikumsyndling på Åråsen med sine kjappe finter og iherdige innsats. Men skadene ødela etter hvert det som kunne blitt en lang LSK-karriere. Etter 1993-sesongen forlot han Åråsen til fordel for Lyn, bare 23 år gammel.

- Jeg hadde tilbud fra syv forskjellige klubber, og valgte Lyn på grunn av Olle Nordin, Arne Dokken og penger. Men jeg burde jo ha blitt. Jeg tok korsbåndet før 1992-sesongen, og etter det fikk jeg mindre tillit. Men skadene ødela mye. Jeg burde ha trent meg opp på en ordentlig måte. Det var synd at jeg ga meg så tidlig som jeg gjorde, sier 1970-modellen, som gikk til Skjetten og trappet ned som 25-åring.

Han er likevel takknemlig for tiden han fikk på Åråsen, og har mange gode minner. Totalt ble det fem sesonger på Lillestrøms A-lag.

- Jeg gikk fra Rælingen til Lillestrøms juniorlag før 1988-sesongen. Året etterpå ble jeg tatt opp på A-laget sammen med blant andre Kenneth Nysæther. Jeg husker godt treningene på grusen på vinteren. VI løp rundt mens David Hay satt inne i bilen og fulgte med, minnes Buer med et smil.

Et bunnsolid LSK slapp nesten ikke inn mål og tok et enkelt seriemesterskap i 1989 - hele åtte poeng foran Nils Arne Eggens Rosenborg - selv med unggutter som Buer, Nysæther og Torgeir Bjarmann på laget. Sistnevnte fikk for øvrig bare åtte kamper, og manglet én på å få gullmedaljen.

- Vi var veldig solide bakover. Tenk det laget, da - med Frode Grodås, Dennis Schiller, Ole Dyrstad, Bård Bjerkeland og Gunnar Halle. Det var pottetett. Og mange 1-0-seire - som gjerne ble vunnet på slutten av kampene.

- Hvordan var det for deg som lokal gutt å få gjennombruddet på A-laget?

- Overgangen fra juniorlaget gikk ganske smertefritt, egentlig. Men det var veldig stas. Jeg var jo LSK-supporter på min hals. Var på flere turer med fansen, blant annet til Bergen, forteller Tom Buer.

Han bor i dag i Lillestrøm, og følger selvsagt fortsatt klubben tett.

- Jeg har ikke vært på så mange kamper de siste årene, men jeg skal prøve å få med meg flere i år. Vi må bli flinkere til å samle de gamle gutta på hjemmekampene. Og jeg gleder meg til å se Lillestrøm ta tre poeng mot Ranheim. Klubben ser ut til å ha noe på gang. Utsiktene er bedre enn på mange år, sier Tom Buer.

Hvilket lag i ungdomsavdelingen samler flest tilskuere på LSK - Ranheim?

Annonse fra Eliteserien: