LSK ønsker å bygge dommermiljø: Vil ha fram flere som Jonas (18)

Dommeransvarlig i LSK, Eddie Dysterud, er svært glad for at klubben har fått fram en ung og lovende dommer i Jonas Sture (18). Nå ønsker han å få flere fremtidige kampledere på banen.

Annonse:

Volla-gutten Jonas har tidligere spilt aktivt i LSK, men har de siste årene valgt å satse på dommerkarrieren – og har tatt store steg. Nå dømmer han 4. divisjon og har mål om nå helt til Eliteserien.

- Vi er en stor klubb, men på dommersiden er vi små. Så er det veldig kult at Jonas har gjort det så bra. Han har ennå ikke fylt 19 år, men dømmer allerede i 4. divisjon – og kan forhåpentligvis være et forbilde for andre gutter og jenter fra 16 år og oppover som kan tenke seg å dømme. Både vi og kretsen merker at det er mangel på dommere, og vi kan telle antall aktive dommere i LSK på en hånd. Vi ønsker å skape et dommermiljø som vi ikke har i dag, sier Eddie Dysterud.

- Mine ambisjoner som dommer er å nå lengst mulig. Jeg synes det er utrolig gøy, og jeg vil se hvor langt det er mulig å komme. Man får testet seg på nye nivåer hele tiden, får mestringsfølelse – og man jobber med mennesker og fotball. Det synes jeg er veldig givende. Jeg startet å dømme som 14-15-åring, og har spilt mye fotball selv, men i fjor kom jeg til det punktet da det var vanskelig å kombinere. Jeg synes egentlig det er mest morsomt å dømme, og har derfor valgt å prioritere det, sier Jonas Sture.

DOMMERLEGENDE: Ivar Fredriksen er LSKs siste toppdommer. Her er 89-åringen på Åråsen i forbindelse med LSK - RBK tidligere i år. Foto: MORTEN STOKSTAD
DOMMERLEGENDE: Ivar Fredriksen er LSKs siste toppdommer. Her er 89-åringen på Åråsen i forbindelse med LSK - RBK tidligere i år. Foto: MORTEN STOKSTAD

Dommerutvikler i Akershus Fotballkrets, Trond Ivar Døvle, er full av lovord om den unge LSK-dommeren, og applauderer Dysteruds ambisjoner om å bygge opp et dommermiljø i kretsens flaggskip.

- Selv om han er fersk, så har Jonas tatt steg kjapt. Det er ikke uten grunn. Han har et godt utgangspunkt med fotballforståelsen sin, men det som skiller ham ut er viljen til å lære. Han jobber hardt for å bli bedre. Det er nøkkelen til å bli god uansett hva man driver med. Når man ønsker å bli bedre, så blir man bedre. Der er Jonas meget sterk, sier Døvle.

Han legger ikke skjul på at det er en kritisk mangel på fotballdommere i kretsen.

- Noe skyldes nok korona-pandemien, men vi trenger flere dommere – i alle aldre. Ikke minst jobber vi med å få inn flere jenter, og vi trenger flere som Jonas som er hakket over de yngste og har erfaring som spiller. Vi ser at de som har spillererfaring ofte har lettere for å få matchene til å flyte. Det går kanskje fortere å ta stegene hvis man har erfaringsbasert forståelse for spillet, men man kan også bli fotballdommer uten å ha spilt så mye, sier den tidligere Eliteserie-dommeren.

- I år har det vært mye kritikk av dommerstanden i Eliteserien. Er du redd for at det skremmer bort mange potensielle dommere?

- Kritikk er ikke farlig i utgangspunktet. Men ingen higer etter å gå inn i en slik rolle hvis det blir banalt og ufint. Det finnes helt konkrete tilfeller på dommere som har sagt etter én kamp at de ikke orker mer. Man må ha respekt for at det tar tid å bli en god dommer på samme måte som det tar tid å bli en god spiller. Man treffer ikke med alle pasninger og valg på 15-årsnivå som spiller, og det samme gjelder for dommere. Trygge rammer i breddefotballen er helt avgjørende, svarer Døvle.

Les også: Jentefotballen blomstrer i LSK

Jonas Sture har ikke mistet lysten på å satse på dommergjerningen selv om mange toppdommere har fått hard medfart denne sesongen.

- Det er noe man er bevisst på og har i bakhodet, men det trigger meg enda mer - at jeg enda sterkere ønsker å dømme bra. Jeg vet hvor vanskelig det er å dømme selv. Det er lett å sitte som ekspert og være etterpåklok, men det er en del av det å være dommer. Når man treffer, så snakker man ikke om det. Men i tvilstilfeller, så får man høre det. Mitt fokus er å jobbe med detaljer hele tiden slik at jeg tar nye steg, sier Sture.

Både Døvle og Dysterud oppfordrer de som kan tenke seg å prøve ut dommergjerningen til å ta kontakt.

- Hvis man har lyst til å prøve seg, så er det bare å ta kontakt med dommeransvarlig i din lokale klubb. Hvis klubben ikke har en dommeransvarlig, så kan de bruke oss i kretsen, sier Trond Ivar Døvle.

Har du lyst til å bli dommer? I så fall kan du sende en mail til dommeransvarlig i LSK, Eddie Dysterud, på [email protected] - elller dommerutvikler i kretsen, Trond Ivar Døvle på [email protected]

PS! Den siste toppdommeren som dømte for LSK er legendariske Ivar Fredriksen (89). Han dømte blant annet cupfinalen i 1979.

Annonse fra Eliteserien: