LSK og Kanari-Fansen oppfordrer NFF til å droppe pyro-bøter

Mandag kveld møttes LSK-styret og representanter fra Kanari-Fansen for å diskutere en felles strategi for bruk av pyro. Lillestrøms styreleder Morten Kokkim oppfordrer Norges Fotballforbund til å droppe bøter for pyro-virksomheten vi har sett på norske tribuner de siste ukene.

Annonse:

I etterkant av derbyet på Åråsen 26. oktober har pyro-debatten bokstavelig talt satt fyr på Fotball-Norge. Kokkim er overbevist om at nye store bøter til klubbene etter kamper som Lillestrøm - Vålerenga, Vålerenga - Brann, Ranheim - Stabæk, Molde - Kristiansund og Lillestrøm - Stabæk kun vil sørge for enda steilere fronter.

- Nå har Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball på en prisverdig måte tatt initiativet til et møte med supporterne, der man ønsker å gå i en dialog for å se hvordan man skal håndtere pyro på tribunen fremover. Det tror jeg er lurt. Og jeg tror NFF også ser at man da ikke bør sende bøter rundt i det ganske land – samtidig som man skal gå i en dialog for å få et godt samarbeid rundt disse spørsmålene. Derfor håper jeg at man ikke bøtelegger noen klubber for disse pyro-sakene man har sett i høst, sier Morten Kokkim.

Les også: Inviterer til pyromøte med supportere og klubber

Ifølge Tony Johansen har Kanari-Fansen betalt 700 000 kroner i bøter til NFF for bruk av pyro siden 2015. Både Johansen og Kokkim mener den voldsomme bøteleggingen ikke kan fortsette.

- Det har jo ikke stanset pyro-virksomhet på tribunen, og det viser at bøter ikke er veien å gå. Disse bøtene kan jo ikke vokse inn i himmelen. Man må finne en annen måte å håndtere det på enn bare å gi straff. Vi må ikke gå i krig med supporterne. Man må sette seg ned med supporterne for å få dette i ordnede og trygge former slik at sikkerheten blir ivaretatt – hvis det går. Derfor mener jeg at man ikke skal gi ut bøter til noen av klubbene som har opplevd pyro på sine arrangementer nå i høst. Det vil ikke være bra for dialogen fremover, sier Kokkim.

- Måten de har gjort det på er litt som å stikke fingeren i lufta for å finne et tall. Det har vært helt sporadisk. Du kan få 80 000 kroner i bot for et knallskudd på Stabæk. Så kan du få 40 000 kroner for ti bluss i en cupkamp. Og har du 20 bluss kan du plutselig få 70 000, sier Tony Johansen.

Lederen i Kanari-Fansen fortsetter:

- Jeg synes det er veldig viktig at NFF nå har åpnet for dialog, i stedet for å stå der med en kald hånd – og bare si at de ikke vil ha det. Dialog er det som skal til for å få dette i ordentlige rammer. Vi ønsker jo ikke at man skal dekke seg til for å være på tribunen. Vi ønsker at vi kan gi beskjed til folk på tribunen om hva som kommer, og vi ønsker å gjøre det så sikkert som mulig. Men vi ønsker ikke begrensning til at det skal gjelde kun ved innmarsj. Vi ønsker litt stemningsfyring utover i kampen. Og det er jo ikke sånn at vi kommer til å ha masse pyro i hver kamp – hvis vi får myket opp reglementet. Det vil fortsatt være noen få utvalgte kamper med pyro.

Les også: Kanari-Fansen om pyro-bøtene: - Sponser NFF med 1 000 000!

- Vi må se på om det er mulig å få det i trygge former. LSK ønsker dialogen velkommen, og ønsker å være med på den. Så er det greit å få fram at pyro kun vil skje på et veldig begrenset område. De som er plaget av røyk kan fint finne seg andre områder på stadion. Folk med astma og andre plager kan trygt gå på Åråsen selv om det eventuelt skulle bli lov med pyro, påpeker LSK-styreleder Morten Kokkim.

Han er uenig i uttalelsen til NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt om at det som skjedde på tribunen under Lillestrøm – Vålerenga var et «trist kapittel i norsk fotball».

- Stemningen og rammen rundt Vålerenga-kampen er noe av det beste som har vært på en kamp i Eliteserien på mange år. Det var 12-15 personer på bortetribunen som gikk langt over streken. Utover det var det en eksepsjonelt bra ramme. 12-15 karer i finlandshette er ikke verdt et kapittel i norsk fotballhistorie, sier Morten Kokkim.

- Jeg synes det er kjempebra at man berømmer rammen som begge lags supportere lagde i den kampen. Det viser hvor viktig supporterne er i norsk fotball, og hvor viktig de er for å trekke folk på kampene. Vi er avhengige av at vi får støtte fra LSK for det vi gjør. Vi er viktige for mange nå. Det er viktig at klubbene står opp for supporterne og den kampen vi er inne i. Så er det viktig å understreke at vi ikke har planer om mer bruk av pyro resten av sesongen. Det som skjedde på Åråsen på søndag var en planlagt aksjon sammen med Stabæk og en del andre supportergrupper i Norge. Men nå er vi ferdig med å markere vårt synspunkt – nå ønsker vi en god dialog fremover i håp om at vi kan bli enige om en ordning til det beste for alle, sier Tony Johansen.

Annonse fra Obos-ligaen: