LSK mener fotballtinget bør avgjøre cupens skjebne

Lillestrøm Sportsklubbs styreleder Morten Kokkim har i dag sendt et brev til Norges Fotballforbund der klubben ber om at en eventuell omlegging av NM bør avgjøres av fotballtinget - og ikke styrerommet i NFF. Her kan du lese brevet i sin helhet:

Annonse:

NFFS BEHANDLING AV HANGELAND-UTVALGETS INNSTILLING - SYNSPUNKTER FRA LILLESTRØM SPORTSKLUBB

 

Det såkalte Hangeland-utvalget la fredag 29. september frem sin innstilling til forbundsstyret og styret i NTF. På pressekonferansen kom det frem at forbundsstyret vil behandle utvalgets forslag i styremøtet 16. oktober. NTF skal behandle innstillingen allerede i dag 4. oktober.

Utvalgets forslag er at norsk fotball skal bryte en over 100 år lang tradisjon med å avholde mesterskapet og kåre cupmesteren i én og samme sesong og innenfor ett og samme kalenderår.

Det kan være delte meninger om forslaget, og det har kommet frem at det har sine tilhengere. Lillestrøm Sportsklubb er ikke blant dem, og vi tror heller ikke forslaget har flertall blant dem som bør være meningsberettigede.

Gjennom 117 utgaver siden oppstarten i 1902 har cupen - norgesmesterskapet i fotball - blitt det mest tradisjonsrike vi har. Tukling med den tradisjonen bør kreve mer enn et styrevedtak.

Et flertall av toppklubbene har meddelt at de ønsker å beholde norgesmesterskapet i fotball som en turnering som følger den vanlige sesongen fra vår til høst.

De andre over 200 klubbene som er involvert i NM, har ikke kommet til orde.

Norgesmesterskapet handler ikke bare om norsk toppfotball. 1. og 2. runde i cupen er blitt kalt breddefotballens 17. mai. Ikke uten grunn. Men disse klubbene har likevel ikke blitt ansett meningsberettiget. Det er lagt opp til en prosess der det
grunnleggende cupoppsettet kan brekkes om uten at Fotball-Norge skal få uttale seg - og med det som ser ut som en syltynn utredning.

Utvalget viser til finalen mellom Brann-Lillestrøm i mai som et argument for at cupfinalen bør spilles i mai. Det er, for å si det forsiktig, et sviktende premiss. En finale mellom de to klubbene hadde fylt Ullevaal 1. januar. I den grad enkeltkamper
skal gi grunnlag for slutninger i en så viktig diskusjon, er finalen mellom Molde og Bodø/Glimt året før mer talende. Den gilde også i mai. Det var den første finalen på mange år med ledige seter.

Utvalget tar også munnen for full når det tar supportergrupper til inntekt for sin innstilling. Vi tror ikke et flertall av supporterne vil oppgi de magiske stundene på Ullevål søndag kl. 13.15 sent på høsten.

Utvalget skriver at deres argumenter for en omlegging «vil kunne få bred tilslutning når de gjøres tilstrekkelig kjent blant klubber og andre interessenter». Skepsis skyldes altså manglende forståelse. Vi i Lillestrøm Sportsklubb er kjent med argumentene, og de har ikke overbevist oss.

Det viktigste er likevel at så omfattende endringer av noe av det viktigste vi har i norsk fotball, krever en bredere debatt - og mer enn en styrebeslutning. Forslaget bør forelegges Forbundstinget. Da kan vi få den debatten saken fortjener, og en avgjørelse
med bredere forankring i Fotball-Norge enn en styrebeslutning.

Dersom forbundsstyret skulle være enig med Hangeland-utvalget i at norgesmesterskapet i fotball bør legges om, ber Lillestrøm Sportsklubb om at forbundsstyret forelegger saken for Forbundstinget til debatt og avgjørelse der.

Hilsen
Morten Kokkim
Styreleder i Lillestrøm Sportsklubb

PS! VG har også omtalt LSKs synspunkter. Les saken her!

Annonse fra Eliteserien: