Kippe: - Det var krise før finalen

Frode Kippe (39) ville ikke innrømme det, men han var i en langt dårligere forfatning enn han ga uttrykk for i dagene frem mot cupfinalen.

Annonse:

Vi runder av jubelåret 2017 med å publisere ferske intervjuer med noen av norgesmesterne. Vi starter med kapteinen - som scoret det viktige 3-1-målet og fikk løfte kongepokalen ti år etter at han gjorde det for første gang.

Men i dagene før cupfinalen var det lite som tilsa at Frode Kippe skulle få sin aller største opplevelse som fotballspiller. 39-åringen var syk. Og langt dårligere enn han ville si utad. 

- Jeg ble dårlig etter Sandefjord-kampen, og slet hele den uka før finalen. Jeg ble nesten ikke bedre - selv om jeg var på trening fredag og lørdag. Jeg hadde fryktelig tung pust, forteller Kippe - som ikke orket å bli med lagkameratene på scenen i Norges Varemesse på lørdagskvelden.

- Jeg husker det var krise dagen før finalen. Legen måtte på apoteket lørdag kveld for å hente noe medisiner, men det hjalp ikke noe særlig. Jeg sov lite. Og jeg var fryktelig tung under kampen også. Jeg merket det med en gang på oppvarminga. Slet med pusten, slet med å forflytte meg. Det gikk på halv maskin, men jeg prøvde å stå riktig og være på riktig sted. Det løsnet litt utover i andre omgang, men kroppen var ikke bra under kampen, sier midtstopperkjempen.

Like etter pause gikk han i tillegg i bakken etter å ha skallet med Patrick Mortensen. Blodet rant fra kuttet i panna. Det ble stiftet sammen, og etter 55 minutter løp han inn på banen igjen med bandasje over hodet.

Bare tre minutter senere rev han seg løs på en corner og stanget inn 3-1 foran elleville supportere i VG-svingen.

Et øyeblikk Frode Kippe beskriver som det sterkeste han har opplevd på en fotballbane. 

- 3-1-målet står igjen som det sterkeste minnet fra cupfinalen. Jeg følte at det kunne være et matchavgjørende mål. Og at det skjer på corner foran Kanari-Fansen... Jeg scoret i det samme målet på slutten av kampen mot Vålerenga i 2009, og det har fram til nå vært den største opplevelsen med å score mål. Det å klare noe tilsvarende i en cupfinale, er ekstremt, sier LSK-kapteinen.

- Hvordan opplevde du selve scoringen?

- Jeg har stort sett alltid en eller to mann på meg på corner, og sånn var det da også. Så jeg prøvde å bruke en lagkamerat (Simen Kind Mikalsen) som sperre. Jeg kom helt fri innenfor ham. Det var vel ikke noe godt forsvarsspill fra Sarpsborg. Jeg merket at pasningen fra Simen var perfekt. Jeg fikk god tid til å prikke den på kassa. Det var bare å treffe ballen, så visste jeg at det ville bli mål.

3-1-scoringen en drøy halvtime før slutt utløste voldsomme jubelscener i svingen bak Sarpsborg-målet.

- En «ut av deg sjæl-opplevelse». Jeg vurderte å klatre opp på rad åtte på tribunen, men jeg stoppet ved reklameskiltene. Folk ramlet jo ned. Du ser hvor glade folk blir, og man blir revet med.

- Det må være en litt annerledes følelse enn i 2007 - da LSK var store favoritter mot Haugesund?

- Ja, det er jo det. Det er en ekstremt god prestasjon. Det topper egentlig hele sesongen som jeg synes har vært ganske bra. Jeg synes vi har hatt en solid prestasjon, selv om tabellplasseringen ikke er all verden. Vi har levert jevnt gode prestasjoner uten at vi alltid har fått med oss resultater.

Da dommeren blåste av kampen, og LSKs sjette NM-tittel var et faktum, rant følelsene over hos mange med gult og svart hjerte.

- Det var helt tomt da kampen var ferdig. Men det var en god følelse. Du hadde lyktes. Det hadde gått vår og min vei. Det var en utrolig deilig følelse. Litt ubeskrivelig. Noe du kanskje aldri før har følt på den måten, beskriver Kippe.

17. januar fyller han 40 år, men veteranen er fortsatt skrubbsulten på mer suksess på fotballbanen.

- Så lenge motivasjonen er der, synes jeg det er vanskelig å gi seg bare for å gi seg. Jeg har verdens beste jobb. Jeg synes det er veldig gøy å dra på trening. Være sammen med gutta. Det er fantastisk å oppleve noe sånt som å vinne cupfinalen. Jeg skal gjøre alt for å spille så lenge jeg kan. Motivasjonen og sulten er nesten større enn før. Jeg vet hvor heldig jeg er som får lov til å være med på dette. Jeg har det utrolig gøy, sier Kippe, som fullroser dagens spillergruppe.

- Det er et kollektiv her der folk jobber og blør for hverandre. En fantastisk gjeng. Nå har vi en bra stamme i laget, og vi har allerede fått litt påfyll. Jeg håper at vi kan løfte prestasjonene enda litt til i 2018. Dessuten blir det moro å kunne få være med i Europa igjen også. Jeg håper vi unngår lag fra Luxembourg, sier Kippe og ler.

For de som ikke husker det: Nest sist LSK deltok i Europa - i 2007 - ble lille Käerjang fra Luxembourg litt for gode.

Annonse fra Eliteserien: