God fugl: Dette er Tom Lunds største øyeblikk

Tom Lund (67) ble båret på gullstol da den lange veien mot toppen ble kronet med seriegull i 1976. Det er det sterkeste minnet til tidenes beste Lillestrøm-spiller.

Annonse:


I siste serierunde vant Lillestrøm 2-0 mot Bryne og sikret mesterskapet. Tom Lund satte selv inn 2-0-målet, og i en alder av 26 år hadde han endelig lyktes å føre LSK til topps i Norge.

I jubelscenene etterpå slo han hendene i bakken i en ellevill feiring.

- Jeg har aldri reagert så tøft. Det var en slags «endelig-slåing». Jeg husker det så godt den dag i dag. Det var en lang vei som var fullendt, sier Tom Lund.

Han er ikke i tvil om at det øyeblikket overgår alt annet han opplevde som spiller og trener i LSK.

- Det var absolutt min desidert største opplevelse. Det var en avslutning på den lange veien som alle kjenner til fra 3. divisjon. Plutselig var vi i posisjon, og i en kamp som var helt avgjørende. Det var en kamp som la tyngde på oss mentalt. Da vi klarte det, så var det en enorm utløsning.

I årene som kom ble romerikingene den store klubben i Norge. Og Tom Lund var så suveren at han ble møtt med pipekonsert i omtrent hver eneste bortekamp. Uten at han ble preget av fiendtlige holdninger fra motstandernes supportere.

- Det er ikke bare negativt. Hvis du har ryggrad og styrke, så hjelper det deg, mener Tom Lund.

Han angrer ikke på at han takket nei til storklubber som Ajax og Bayern München.

- Det eneste som er synd er at landslaget aldri fikk en sjanse til å være med i VM, sier Tom Lund.

67-åringen gleder seg stort over at hans kjære LSK igjen er klar for en cupfinale. Han oppfordrer spillerne til å tenke over hvor mange som vil glede seg over en eventuell seier.

- Jeg hadde jo tross alt en far som hadde spilt cupfinale også. Det var fint å tenke på at man kunne hente en kraft for å gjøre noe for dem. Det tror jeg er viktig også for laget i dag. At de kan finne personlige ting ved Lillestrøm og om kampen som gjør at du får bort presset fra deg selv. At du kjemper for noen andre også. Hvis du gjør det, så tror jeg du får en veldig fin inngang til kampen.

- Er det kraften av lokal tilhørighet?

- Ja, det tror jeg. Jeg fikk veldige bånd fra første stund her, jeg. 

- Angrer du på at du ga deg som trener allerede som 40-åring? 

- Nei. Jeg hadde veldig mye glede av trenergjerningen. Jeg synes jeg fikk oppleve mange sider av den, og jeg synes ikke det var for tidlig å gi seg.

Søndagens finale følger han fra tilskuerplass på Ullevaal.

- Jeg tror kampen er helt femti-femti. Det betyr veldig mye for klubben om man skulle klare å vinne en cupfinale i en jubileumsesong. Jeg gleder meg fælt, sier Tom Lund.

Tom Lund er den 17. og siste LSK-legenden som blir intervjuet i God fugl-aksjonen. Til nå har vi fått inn rundt 250 000 kroner, og alle inntektene øremerkes en ny spiller i 2018. Har du lyst til å bidra? VIPPS til 118038 eller kontonummer 1503.46.11413. Merk innbetalingen med «God fugl».

Tusen takk for følget! Kanskje blir det en ny sesong med flere legender før jul i 2018.

Annonse fra Eliteserien: