Frank Grønlund: Giganten som fikk kongen til å le

Frank Grønlund (64) var kaptein da Lillestrøm vant den tredje kongepokalen på fem sesonger. Kong Olav gliste godt av meldingen fra LSK-kjempen.


- Det var morsomt å heve kongepokalen. Kong Olav levde, og det var han jeg fikk den av. Jeg fikk jo sagt til ham at «hvis du skal se denne noe mer, så må du komme på Åråsen». Det var vandrepokal, så vi fikk den til odel og eie, sier Frank Grønlund.

- Husker du hva kong Olav svarte?

- Han bare lo. Hihihi, minnes Grønlund.

Få har LSK mer i blodet enn den storvokste 64-åringen.

- Jeg er født 200 meter fra Åråsen. Jeg har fulgt klubben helt fra jeg var ti år gammel. Som 12-13-åring var jeg med veldig mye. I 1966 var jeg med på alle kampene som Tommy og juniorlaget spilte da de ble norgesmestere. Selv bortekampene i Ålesund og overalt. Så jeg har fått dette inn med morsmelka. Det er bare tre år jeg har vært helt borte. To år i Skeid, og ett år i Aurskog, forteller den storvokste kraftspilleren.

Han debuterte for LSK allerede i 1970, og la opp etter 1983-sesongen. I mange år har han også jobbet i klubben som daglig leder. Grønlund fikk også med seg to A-landskamper.

Han husker godt hvordan resten av Fotball-Norge mislikte LSKs framvekst med offensive ledere som hentet mange spillere fra konkurrerende klubber på midten av 1970-tallet.

- På et tidspunkt ble vi ekskludert fra Serieforeningen. Vi ble kastet ut av det gode selskap. Men vi ble fort tatt tilbake igjen. De skjønte at det ble helt feil. For vi var ikke verre enn de andre. Men vi la ikke skjul på det, det var vel mer stilen som var litt røff her. Det var mye misunnelse da vi hentet Toro, Jan Birkelund, Georg Hammer og de gutta der, sier Frank Grønlund med et smil.

- Klarte de nye spillerne å bli en del av Lillestrøm-kulturen?

- Ja, absolutt. For da begynte vi å trene på dagtid. De ble veldig fort integrert. De ble lillestrømlinger fort. 

- Hvordan synes du Lillestrøm har forvaltet arven på den kulturen som ble skapt på 70- og 80-tallet?

- Det er litt ymse. Det har litt med trenere å gjøre, og litt med økonomi å gjøre. Vi sliter så lenge vi ikke klarer å få mer enn et publikumssnitt på 5000-6000 tilskuere. Skal vi henge med, så må vi ha over 10 000 i snitt. Da får vi et større handlingsrom. Nå er vi bundet hele tiden på at vi ikke har økonomi til å gjøre det vi drømmer om å gjøre. Men jeg synes vi har klart å forvalte klubben ganske bra i disse årene. Vi har bygd en bra stadion, og vi har flotte treningsforhold. Vi har hall, vi har kunstgress ute, to gressbaner som er helt topp. Treningsmessig er det ingen lag i Norge som har det bedre enn oss.

Frank Grønlund er LSK-legende nummer 11 som blir intervjuet i God fugl-aksjonen. Til nå har vi fått inn over 200 000 kroner, og alle inntektene øremerkes en ny spiller i 2018. Har du lyst til å bidra? VIPPS til 118038 eller kontonummer 1503.46.11413. Merk innbetalingen med «God fugl».

Annonse fra Eliteserien: