Forklarer norgesmesterskapet med gode holdninger

Lite ante Simen Rafn og Mats Haakenstad at de skulle bli norgesmestere det første året som Eliteserie-spillere i LSK. Vi fikk høre hva som skal til for å nå toppen og hva som må gjøres for å ta det neste steget.

Forrige uke ble det kjent gjennom Nettavisen at Simen Rafn i sin tid som juniorspiller i Fredrikstad viste hvor viktig det er å støtte lagkameratene.

- Hva var det som skjedde?

- Det er så mange år siden at jeg knapt husker, men jeg hadde nylig blitt tatt opp i klubbens A-stall. Juniorlaget som jeg tidligere hadde spilt for skulle spille NM-kamp på bortebane, og den fikk jeg ikke lov til å spille ettersom jeg kunne være aktuell for A-lagets startoppstilling noen dager i etterkant. Det var jo kameratene mine som skulle spille kamp, så selvfølgelig dro jeg på bortekampen og støttet dem, sier Rafn.

Annonse:

Han forklarer videre at holdninger er viktig uavhengig av hvilken alder du er i, både for videre utvikling og for et godt kameratskap.

- Som ung juniorspiller er det viktig å vise at man er villig til å jobbe hardt, men også være ydmyk hvis du blir tatt opp på A-laget. De eldste er fortsatt eldst, og de – eller vi – har et viktig ansvar overfor de som er yngre. Vi skal være rollemodeller for de yngre og vise hva som er greit og hva som ikke er greit. Unnasluntring er ikke greit, sier Rafn og ler.

– Vi har alle vært der hvor vi må flytte på mål og hente baller. Det er kjedelig, men sånn er det å være yngst. Er du ydmyk, hardtarbeidende og støtter kameratene dine i både gode og dårligere tider, så vil man få mange gode kamerater – ikke bare arbeidskollegaer.

Medspiller Mats Haakenstad er uten tvil enig i det Rafn sier.

- Du må være ydmyk, men også han drittsekken som skal vise at han er god. Det er en grunn til at man blir tatt med opp til et høyere nivå, og da må du vise deg frem. Behold identiteten din, men vis at du forstår at du ikke har samme posisjonen i en A-stall. Det er i grunn en hårfin balanse. Du er der for å lære, supplerer Haakenstad.

- De aller fleste av oss som har spilt fotball, har på et eller annet tidspunkt opplevd å sitte på benken. Ikke bare én kamp, men gjentatte ganger. Mener dere det er grunn til å gi opp, eller må man være tålmodig og stole på at treneren tar riktig avgjørelse?

- I prinsippet så har du to valg; enten gir du opp og synes treneren er en idiot, eller så kan du jobbe enda hardere og bevise ovenfor treneren at han har tatt feil av deg. Valget er vel ganske enkelt, forklarer Rafn.

- Hvis man jobber hardt og har trua på at det snur, så snur det. De fleste trodde ikke at jeg skulle komme hit, men jeg har ofret mye for alt arbeidet jeg har lagt ned. Det blir man norgesmester av, sier Mats og trekker på smilebåndet.

Rafn legger til at kameratskap har i LSK sitt tilfelle hatt alt å si for gode resultater.

- Konkurransen om plassene her er hard, og det bidrar til at flere er villige til å jobbe enda hardere. Vi er utrolig gode kamerater, og jeg tror definitivt at det er en av suksessfaktorene våre. Gutta her unner hverandre spilletid, likevel er det ikke sånn at vi legger oss på latsiden for å gi noen andre plassen sin heller.

- Til de unge lovende juniorspillerne vi har her i LSK, og forøvrig i resten av regionens klubber, hva må gjøres for å ta det neste steget?

- For det første: Vær ydmyk. For det andre: Sett deg langsiktige mål. Det er lett å svartmale alt når man blir plassert på benken, men da må man se situasjonen i et større perspektiv og sette seg mål. Jobb hardt og vis at du vil mer enn alle andre, forklarer Rafn.

- Hvis du vil ta det neste steget så er mitt råd: Ikke gjør som alle andre. Det er kun et fåtall som får muligheten til å ta steget til et høyere nivå, og da kan du ikke gjøre det alle andre gjør. Jobb hardere og prioriter annerledes – da havner du i toppen. Hvis du gjør som alle andre, så gjør du noe feil. Enkelt og greit, avslutter Haakenstad.

Både Simen Rafn og Mats Haakenstad ble hentet til LSK før 2017-sesongen. Simen var 25 år, og forklarer at «toget har ikke gått til tross for at man er i midten av 20-åra». Mats har jobbet hardt i mange år for å komme dit han er i dag, og mener at innsats og hardt arbeid er undervurdert. De er enige om de ikke hadde sett for seg å bli norgesmestere i sitt første år på Åråsen. Det er mye tilfeldigheter i fotball, men det er ofte at det går riktig vei for dem som jobber hardere enn alle andre.

Se LSK Live før serieåpningen mot Bodø/Glimt!

Annonse fra Eliteserien: