Fødte to måneder før termin - fikk ikke være med på fødselen

Da Simen Rafn (28) og samboer Oda Gjevikhaug (25) i midten av september fant ut at de skulle bli foreldre i mai, hadde de ikke sett for seg det dramatiske scenarioet som endte med fødsel to måneder før termin.

Annonse:

18. mars kom lille Hedda Gjevikhaug Rafn til verden, 1227 gram og 37 cm, 62 dager før termin.

- Oda ble innlagt med svangerskapsforgiftning. Hun hadde litt høyt blodtrykk og sånne ting. Jeg ville ha kontroll på Oda på sykehuset, da ble vi flyttet videre til Drammen, sier den nybakte faren.

Etterhvert ble Oda litt dårligere. Da ble det bestemt at keisersnitt var det beste. 

- Tidlig den 18. mars snudde formen min ganske brått. Da ringte jeg for å vekke Simen, han fikk en brå start på dagen, forteller hun.

- Da ble det fødsel to måneder før termin, en bitteliten jente kom til verden. Heldigvis gikk det veldig bra med både mor og barn, to krigere begge to, smiler Simen, litt rørt.

NYFØDT: Her er lille Hedda, datteren til Simen og Oda.
NYFØDT: Her er lille Hedda, datteren til Simen og Oda.

Simen fikk ikke være med på fødselen grunnet smitterisikoen i forbindelse med coronaviruset.

- Det var jo ikke noe ålreit følelse. Følte meg ganske alene i det, men jeg hadde heldigvis en veldig fin jordmor med meg. Jeg tenkte jo også på Simen, stakkar. Han måtte sitte i bilen og vente, uten å vite, forteller Gjevikhaug.

Mens samboeren lå på sykehuset og tok keisersnitt, satt LSKs høyreback i bilen. Mange tanker gikk igjennom 28-åringens hode.

- Jeg søkte litt på nettet om hvordan det pleier å gå med så tidligfødte barn. Om operasjoner er vellykket, hvor lang tid det tar. Jeg rakk å gå igjennom alle forskjellige scenarioer. Hva som skjedde med mor og barnet når hun kom ut. Det var noen lange minutter... Jeg var urolig, selv om jeg hele tiden følte at vi var i trygge hender. Vi har hatt med flinke folk å gjøre.

- Hvordan var tiden før fødselen?

- Den var lang og kjip. Først fikk Simen komme frem og tilbake på besøk. Men så stengte de helt, og jeg visste heller ikke hvor lenge jeg kom til å være der før Hedda kom. De ønsket å holde henne inne i meg så lenge som mulig, sier Oda. 

Nå har det gått rundt fem uker siden fødselen, Hedda har gått opp nesten en kilo i vekt, alle tester er positive og alt er bra med den lille Fredrikstad-familien som er bosatt i Lillestrøm. Rafn synes det er stort - men uvant å bli far.

- Det er en ny situasjon, og en litt annen hverdag enn det man er vant til. Som fotballspiller er man egoist, hele hverdagen dreier seg som regel om meg, men nå har det kommet en ny en som man må ta hensikt til, og legger til:

- Før kunne jeg stå opp 15 minutter før oppmøte, nå våkner jeg plutselig seks timer før, gliser høyrebacken.

Se videointervju med Simen Rafn ut av balkongen her:


Annonse fra Obos-ligaen: