image00005 (2)

«Far» fyller 90!

Ivar «Far» Fredriksen fyller 90 år mandag 29. mai. Ikke bare er han æresmedlem i Lillestrøm Sportsklubb, han har vært en markant skikkelse i norsk fotball og ishockey gjennom flere år-tier.

Annonse:

Av Arnfinn Fagerli

Han har ikke bare vært en av Norges beste dommere i fotball og ishockey, men har også trent adskillig mange ishockeylag i klubben og vært et forbilde og inspirator for dommere både i klubb, krets og forbund.

BLID JUBILANT: Vi gratulerer en ekte klubblegende, Ivar Fredriksen, med 90-årsdagen! Foto: Morten Stokstad
BLID JUBILANT: Vi gratulerer en ekte klubblegende, Ivar Fredriksen, med 90-årsdagen! Foto: Morten Stokstad

Han dømte cupfinalen mellom Viking og Haugar i 1979, to A-landskamper, i tillegg til oppgjør i Europacupen. Videre en rekke andre oppgjør internasjonalt som linjemann utenlands, og 90 kamper på øverste nivå fra 1972 til 1981. I 1978 ble han kåret til «årets dommer» av Fotballrevyen, mens han i 1980 ble han «årets dommer» på VG-børsen. Også i ishockey dømte han på øverste nivå i mange sesonger, landskamper og i VM. En tid var han også aktiv som bandydommer.

Ivar er opprinnelig Oslo-gutt fra Grünerløkka, men kom til Lillestrøm på 50-tallet. Han har bodd i Vestbygata 8 siden det sto ferdig i 1960. 

Jobba i kommunen

Han jobbet det meste av livet i park- og anleggssektoren i gamle Skedsmo kommune. Det er ikke få historier med Ivar.

En gang ble han kalt inn «på teppet» i kommunen og konfrontert med at han gikk til frisøren i arbeidstiden at det var uhørt. «Når håret vokser i arbeidstiden, så kan jeg klippe det i arbeidstiden», sa Ivar. «Ikke alt», svarte parksjefen. «Hakke tatt alt heller jeg», repliserte kommunearbeideren.

Ivar var et kjent bildet i sentrum og det ble mange stopp og samtaler – i arbeidstiden.

En annen munter historie er da en kollega sveiset fast riva som Ivar pleide å ha bak på sykkelen. Onde tunger skulle ha det til at det ikke ble oppdaget på flere uker.

Dommer-legende

Men det er som dommer at historien fra han er mange og gode.

Toppoppgjøret mellom Bryne og Start var både viktig og tøft. Alt etter et kvarter hadde Ivar hatt det gule kortet oppe tre ganger. Da tok han like godt og rev det i i filler for å få stopp på grisespillet. «Nå er det bare en farge igjen», ropte «Fredrik», og da gikk det langt penere for seg.

Strømsgodsets kaptein Tor Alsaker-Nøstdahl sa til Ivar at det kom til å bli harde tak. «Greit, du bestemmer hardheten, jeg bestemmer fargen», sa Ivar.

I en kamp på Marienlyst dømte han straffespark. Godsets keeper Inge Thun protesterte vilt. «Kom deg i mål, så har du sjans til å redde», sa Ivar om den saken.

Ivar og kona Gunvor var et utall ganger på ferie i Syden. Etter et to ukers opphold på Kanariøyene, kom han nærmest rett til det viktige oppgjøret om opprykk mellom Sarpsborg og Vålerengen i 1973. Det burde han ikke ha gjort, totalt uforberedt.

«Fin kamp i dag, Fredrik», sa Vålerengens oppmann, Einar Bruno Larsen.

«Ja, syns du det»: svarte Ivar.

”Synd du ikke så’n” fikk han som svar tilbake.

Også internasjonalt kom det meldinger. I aksjon i et oppgjør med Borussia Mönchengladbach, fikk han beskjed om å kysse seg bak, av verdensmesteren Berti Vogts. Ivar var relativt språkmektig og forsto godt hva han sa på tysk.

«Kan vi vente til etter kampen, da har vi bedre tid», repliserte Ivar.

Ivar var kjent for å blåse hardest det vil si høyest av alle dommere. At toget forlot perrongen nær banen, etter at ”Fredrik” blåste skal visstnok være sant.

«Fredrik» var også en meget god ishockeydommer. I en kamp der publikum ikke var fornøyde ble det kastet mynter ut på isen. Det fikk han til å reagere og ta tak i mikrofonen i sekretariatet.

«Skal det kastes noe på isen, så skal det være sedler», meldt han i fra. Da ble det slutt på kastingen.

Politikeren Fredriksen

Ivar, «Far» eller «FIFA» - som han også liker å kalle seg - har hatt engasjement også utover idretten. Med meninger om mangt, ble han satt opp på lista til Arbeiderpartiet. Men etter en tid brøt han med «busserull-partiet» som han kalte det, og meldte «overgang» til Fremskrittspartiet. I kommunestyret fikk han mange friske orddueller med ordførerer Hamnes som var tidligere prest. «Jeg tok med denne boka (Bibelen), som du burde lese. Her står det at du skal ikke ljuge», sa politikeren Fredriksen fra talerstolen.

Slik har han vært i nesten 90 år, mennesket, dommeren, arbeideren og politikeren Ivar Fredriksen. Lillestrøm gratulerer sitt nest eldste æresmedlem med den store dagen.

Annonse fra Eliteserien: