Europacup: Flora eller SJK?

Det blir enten FC Flora Tallinn eller SJK (Seinajoen Jalkapallokerho - ikke rart de forkorter) for Lillestrøm. En gammel kjenning og en relativt ukjent. Torsdag møtes de første av to oppgjør om retten til å møte LSK.

Annonse:

Flora har spilt hele 74 kamper ute i Europa siden debuten i 1994. Og den første seieren kom året etter: 1-0 hjemme mot? Jo, LSK. Takket være at Otar Korgalidze fra Georgia scoret på Frode Grodås med sitt eneste E-cup-mål i karrieren. Men LSK ledet 4-0 fra første kamp. Fortsatt LSKs største seier i E-cup-sammenheng (samme sifre mot Nikol Tallinn)

Flora har altså flere kamper i Europa enn LSK. De har støtt på både Lyn (to uavgjorte og videre på bortemål) og Vålerengen (to tap) i senere år, men det er utvilsomt forrige sesong at klubb har gjort seg bemerket internasjonalt. De tapte kvaliken både til Champions League og Europa League og fikk sjansen til play-off i Conference League. De grep den med to seirer mot irske Shamrock Rovers, og gjorde som Bodø/Glimt, tok seg til gruppespillet.

De estiske mesterne skrev dermed historie for nasjonen – som første klubb som tok seg så langt. I gruppe med Partizan Beograd, Gent og Anorthosis Famagusta ble det totalt fem poeng og solide 5-8 i målforskjell.

Totalt har Flora vunnet 14 kamper og spilt 18 uavgjorte. Tap er det blitt 42 ganger. Teitur Thordarsson trente klubben (og det estiske landslaget) etter at han var ferdig i LSK i 1995.

To som har spilt for både Flora og LSK er Joonas Tamm og keeperen Matvei Igonen. Tamm er inne i sin sjette periode i klubben og kan møte LSK igjen, mens Igonen nå befinner seg på nivå to i Polen.

Ukjente finner

SJK ble nummer tre i Finland i fjor og er med i Europa for tredje gang. De har spilt totalt seks kamper, og gått målløse av banen i fem av disse.

- De var solide i fjor, men i år har de ikke vært i nærheten av samme nivå, sier Arne Erlandsen som møtte klubben som trener for KuPS.

Returen i Finland spilles i neste uke. LSK møter vinner 21. – og 28. juli med bortekamp først. Men alt 18. juli får vi vite hvem som møtes i den 3. kval-runden. Da er det ny trekning i Nyon.

Annonse fra Eliteserien: