En mann å ståle på

Per Mathisen og stålprodusenten Åkrene Mekaniske Verksted har ikke bare vært en lojal støttespiller for LSK i over 20 år. Mathisen har også vært styreleder, finansiert en rekke spillerkjøp – og hatt en helt avgjørende rolle for utbyggingen av treningsfasilitetene.

Annonse:

- Det jeg syntes var viktig å ta tak i da jeg var styreleder, var anleggssiden og treningsfasilitetene. Først med kunstgressbanen. Så med LSK-Hallen. Det at vi fikk til hallen var helt nødvendig, sier Mathisen.

Her kan du kjøpe billett til Lillestrøm - Ranheim!

I nesten hele sitt voksne liv har han ledet bedriften som i stor grad assosieres med Lillestrøm Sportsklubb. Reklameplassen på buksa har nesten blitt som en del av klubbens identitet.

- Mange har sagt til meg at de ikke kan se for seg shortsen uten Åkrene Mek. Nå er vi også på buksa til lagene i ungdomsavdelingen, sier Mathisen.

Han var bare 21 år da han ble bedt om å overta ledelsen av bedriften etter bare ett års tid som ansatt. Det hele startet med at han tok et 120 timer langt sveisekurs. Nå produserer Åkrene Mekaniske Verksted 4000 tonn stål i året og omsetter for 150 millioner kroner.

- Vi har vært med i LSK siden midten av 1990-tallet. Det startet med at vi var med på ryggen til andrelaget. Nå har vi vel vært på drakta til A-laget i hvert fall i 20 år. Ingen har vært med lenger. Vi har brukt en del penger, men det har også gitt oss veldig mye. Vi har blitt en kjent bedrift i hele Norge på grunn av eksponeringen gjennom LSK. Vi blir ikke sett på som en møkkete smie borte i en krok. Det har også hjulpet oss til å kunne hente de rette medarbeiderne. Dessuten har vi fått mange fine opplevelser, både de ansatte og jeg.

Sine første barneår levde han i Lillestrøm, men Mathisen flyttet tidlig til Gansdalen – der han siden har bodd hele livet med kona Ayna. Nå er han sportslig leder i den lokale klubben Dalen, men følger fortsatt sitt kjære LSK tett som publikummer.

- Jeg synes det ser ganske bra ut nå. Jeg tror på en sesong der vi ikke trenger å være så stresset på høstparten, sier 65-åringen.

En periode jobbet han også dobbelt – både som toppsjef i Åkrene Mekaniske Verksted og som arbeidende styreleder i LSK. Nå har han ingen formel rolle i klubben utover at han er en viktig støttespiller og samarbeidspartner. Og en «snill onkel» som gang på gang har stilt opp for klubben med ekstraordinær økonomisk støtte.

Dessuten var han også i sin tid «reserve-pappa» for Emile Baron. Som 19-åring ble den lovende keeperen hentet fra Sør-Afrika til Norge, og Mathisen tok raskt ansvar for å hjelpe Baron i hans nye hjemland.

Men da Baron foreslo at familien skulle ta en tur på Martins på julaften, måtte Mathisen sette ned foten…

- Etter hvert ble vi enige om at det var mer fornuftig at vi la oss enn at vi dro på Martins, minnes Mathisen med et smil.

- Men Emile var en fantastisk fin gutt og et keepertalent helt utenom det vanlige. Dessverre klarte han aldri å få ut potensialet, tillegger han.

Mathisen blir omtalt som både snill og raus, men han sier imidlertid ikke ja til alt. Da Vålerenga ba Åkrene Mekaniske Verksted om å legge inn anbud i forbindelse med byggingen av Intility Arena, sa han nei.

- Det var et ganske enkelt valg, sier Per Mathisen.

Annonse fra Eliteserien: