Derfor ønsker LSK og VIF å møtes i generalprøven

Blant både Lillestrøm- og Vålerenga-supportere har flere reagert negativt på at de to lagene møtes i generalprøven uka før seriestart i 2019. Her redegjør vi for hvorfor vi ønsker å ta opp tradisjonen fra tidlig på 2000-tallet.

Annonse:

I 2003 var 3793 tilskuere til stede på Åråsen i 0-0-kampen mellom de to erkerivalene uka før seriestart. Det siste året de to lagene møttes i generalprøven, i 2004, var tilskuertallet ifølge Romerikes Blad 2139. Kampen endte 2-2. Året før ble Clayton Zane matchvinner foran over 4000 tilskuere på Åråsen.

Les også: 4033 tilskuere så LSK slå VIF i generalprøven i 2002

Lørdag 23. mars gjenopptas tradisjonen der de to erkerivalene møtes i den siste testen før seriestart. Under en viktig forutsetning: At ikke LSK og VIF møtes i en av de første serierundene i Eliteserien 2019. Kampoppsettet skal etter planen være klart 19. desember.

- Om kampen spilles på Åråsen eller i Oslo blir bestemt når vi vet hvilket underlag vi skal spille på i første serierunde. Tanken på å møtes i generalprøven har blitt diskutert i begge klubbene en stund, og var noe Ronny Deila og jeg begynte å snakke om da vi var på en scouting-tur i Nigeria for ett år siden. Vi begge mente - og mener - at en slik kamp vil være en bra sportslig test før alvoret starter. Begge lagene har godt av en kamp mot god motstand og som betyr litt mer enn en vanlig treningskamp. Forhåpentligvis blir det også flere tilskuere enn vanlig, samtidig som vi tror det vil skape mer interesse for seriestarten, sier sportssjef Simon Mesfin.

- Alt vi gjør i oppkjøringa er selvsagt med en tanke om at vi ønsker å stå best mulig rusta til sesongstarten i 2019. Her kan det potensielt bli mye folk, og det vil være en fin oppladning før alvoret starter, sier Vålerengas sportslige leder Jørgen Ingebrigtsen.

Også trener Jörgen Lennartsson mener at en kamp mot Vålerenga vil være bra sparring en uke før alvoret starter. Mesfin påpeker også at det kan være en utfordring å finne en bra motstander i generalprøven uten at det koster mye penger.

- Mange klubber, som for eksempel Strømsgodset som pleier å møte Mjøndalen, har faste motstandere den siste helgen før seriestart. Og de fleste vil helst ikke reise langt. Det er også et økonomisk spørsmål for oss. En bortetur med flyreise ville kostet oss nærmere 100 000 kroner. Vi bruker en del penger på bortekamper i Sverige i oppkjøringsperioden, og har begrensede midler tilgjengelig. Derfor mener vi at en kamp mot Vålerenga er bra både sportslig og økonomisk. Både sportslig og økonomisk er dette det beste alternativet for oss i en generalprøve.

- Hva vil du si til de supporterne som er negative og mener at derbyet vannes ut?

- Vi har respekt og forståelse for at det er ulike oppfatninger knyttet til dette. Når det er sagt, så tror ikke jeg at en treningskamp 23. mars ødelegger for et derby for eksempel i slutten av mai. I år har vi en veldig lang sesongoppkjøring som varer i 12 uker, og dette vil gi en interessant spissing av den perioden. Så vil både Vålerenga og vi i etterkant evaluere om dette er noe vi ønsker å fortsette med. Vi har også et ønske om å forsterke stallen, og det er en fin anledning for nye spillere til å kjenne på prestisjen som ligger der mot Vålerenga - selv om det bare er en treningskamp, svarer Simon Mesfin.

Vålerenga og Lillestrøm har som intensjon å dele på et eventuelt overskudd av en generalprøve.

Her kan du kjøpe sesongkort for 2019!

Annonse fra Eliteserien: