Bård Bjerkeland: - Jeg fikk kjeft av kjerringa til Mini

Bård Bjerkeland (55) var bare 19 år gammel da han sammen med Frank Grønlund løftet Tom Lund på gullstol etter cuptriumfen i 1981. De neste ti årene ble han selv et ikon som Lillestrøm-spiller.

Annonse:


Midtstoppertøffingen fra Enebakk var både kompromissløs og elegant. Det første fikk Mini merke da Rosenborg kom på besøk. Bjerkeland taklet den munnrappe vingen nesten over reklameskiltene på Åråsen. 

Til stor jubel fra Lillestrøm-tilhengerne. Men alle var ikke like blide.

- Jeg var forbanna - fordi Mini prøvde å filme seg til straffe. Da sa jeg at «nå skal jeg faen meg ta deg». Da bare lo jo Mini sånn som han kan gjøre. Men da fikk han igjen. Og jeg fikk kjeft av kjerringa hans etterpå. Det var vel for så vidt greit. Det smalt jo litt ordentlig. Men det skal det jo gjøre også, synes jeg, sier Bård Bjerkeland.

Han blir stadig minnet på den taklingen.

- Den berømte Mini-taklingen er vel den som har gjort meg mest kjent. Men det er litt sånn jeg er: Går jeg inn for noe, så går jeg inn for det hundre prosent. 

I 1989 satte LSK poengrekord i Eliteserien med 52 poeng på 22 kamper. Bård Bjerkeland var helt outstanding, og ble kåret til årets spiller i VG. Han er fortsatt den siste som Lillestrøm-spiller som har vunnet den utmerkelsen i norsk fotball.

«Bestemann i landets beste forsvar i en nasjon av midtstoppere. Intet er mer naturlig enn at hedersbetegnelsen "Årets spiller" går til Bård Bjerkeland, Lillestrøms kompromissløse stopper», skrev VG.

- Vi hadde ledere og spillere som tok tak. Ikke minst Ole Dyrstad. En veldig undervurdert spiller i Norge. Han hadde et hode som var veldig, veldig godt, sier midtstopperkjempen.

Sommeren 1989 ble han solgt til Nürnberg. Men bare et par uker senere var han tilbake på norsk jord.

- Det var helt katastrofe. Hele klubben var i oppløsning. Presidenten som kjøpte meg fikk sparken, og det var bare surr og rot. Det var ikke noen annen måte å gjøre det på, sier Bjerkeland, som gjorde et rekordraskt comeback på Åråsen.

Han avviser myten om at han reiste hjem på grunn av språkproblemer.

- Alt kan jo læres. Jeg var ikke noen kløpper i tysk, men det er også mange andre fotballspillere har reist nedover som ikke har vært det. Jeg er en ganske sosial person, så det hadde ikke vært noe problem i det hele tatt.

En annen episk Bjerkeland-historie kan du høre om i videointervjuet øverst på siden: Den gangen midtstopperen gikk opp på tribunen etter en bortekamp mot Strømmen - for å lære en Strømmen-supporter en lekse...

Bård Bjerkeland er LSK-legende nummer 15 som blir intervjuet i God fugl-aksjonen. Til nå har vi fått inn over 200 000 kroner, og alle inntektene øremerkes en ny spiller i 2018. Har du lyst til å bidra? VIPPS til 118038 eller kontonummer 1503.46.11413. Merk innbetalingen med «God fugl».

Annonse fra Eliteserien: