Bakke: - Jeg orker ikke lete etter unnskyldninger

Det som så ut som et ustoppelig LSK-godstog har møtt hinder på veien den siste tiden - med tap for to nyopprykkede lag. På fredag venter Jerv i Grimstad. Vi satte oss ned med Geir Bakke for å oppsummere de fem første rundene i OBOS-ligaen.

Annonse:

- Jeg orker ikke lete etter unnskyldninger. Vi jobber knallhardt for å bli bedre hver eneste dag. Det er det eneste som betyr noe, innleder LSK-treneren.

- Hva vil du si om serieinnledningen så langt?

- På forhånd syntes jeg Grorud-kampen var litt tricky. Det har vist seg å være velbegrunnet i ettertid, for Grorud har vist at de har et bra grunnspill, de er kvikke og føler seg frie i måten de spiller på. Det ble en krigekamp, men vi skapte desidert mest - og vant fortjent. Vi tok med oss tre poeng, men burde ha scoret mer enn ett mål.

- Mot HamKam hjemme synes jeg vi var ganske solide. Kanskje uten å glitre, men vi er gode i første omgang – selv om det ble litt ubehagelig at vi ikke fikk scoret før i andre omgang. Men vi fikk punktert kampen da vi gikk opp til 2-0.

- Borte mot Sandnes hadde vi en forrykende inngang på kampen. Egentlig har vi vært gode det første kvarteret i samtlige kamper. Som i mange av de andre oppgjørene fikk vi skapt en del sjanser tidlig, men vi har ikke vært effektive nok til å få kampbildet inn i det sporet vi ønsker. Det er krevende å spille i høyt press og det tar litt krefter. Kun mot Åsane har vi fått et tidlig mål, mens i Sandnes måtte vi jobbe hardt for det ene poenget etter at de tok ledelsen på deres første sjanse.

- Så var det en trist affære at vi ikke klarte å få hull på byllen mot Stjørdals-Blink. Da følte jeg at motstanderen fikk mye ut av lite, og vi fikk lite ut av mye. Mot Åsane var vi også gode i starten og fikk et tidlig mål. Men så tok Åsane over og vi begynte å slå sprekker. I den perioden er vi for dårlige, rett og slett - og det ble for store avstander. Vi fikk en kjempesjanse i begynnelsen av andre omgang med Krogstad på innlegget fra Melgalvis. Hadde vi satt 2-0 der, så kunne vi ha styrt kampbildet resten av kampen. Men etter at Åsane utlignet, var de bedre enn oss.

- Sett under ett, så skulle vi hatt noen flere mål ut fra Expected Goals (xG), og noen flere mål hadde vært noen flere poeng. Men vi er veldig skuffa over at vi ikke har håndtert de to siste kampene bedre enn vi har gjort. Det som nok er litt uvant for oss, er det at vi i store perioder skal føre kampene. Vi må klare å være gjennombruddshissige nok selv mot lag som ligger lavt – det  vi bli bedre på. For det er nettopp de situasjonene vi ofte blir satt opp i.  Så vi jobber mye med timing og presisjon og tydlighet i bevegelsene mot lag som ligger lavt. Vi har kommet oss til mange skuddforsøk i og rundt 16-meteren der vi ikke har vært distinkte og resolutte nok. Uansett: Vi må skape enda større sjanser, sier LSK-treneren.

- Hva tenker du selv om forventningene fra omgivelsene - der opprykk nærmest er et krav?

- Det er en selvfølge at forventningene er store når Lillestrøm etter 45 år har rykket ned til nivå to. Så må man se på hvorfor man har blitt et lag som spiller i OBOS-ligaen. Klubben har slåss mot lisenskravene i mange år for å ha en bærekraftig økonomi - med kostnadskutt over flere år. Noen vil kanskje hevde at man har øvd seg på å bli en OBOS-klubb. Men uansett: Det er der vi er nå. Per nå er vi ikke et eliteserielag. Vi er et OBOS-lag. Men vi skal være et godt OBOS-lag. Vi må bli skarpere på ganske mange faser av spillet, og vi må bli enda bedre defensivt. Vi må også klare å ligge litt lavere i banen i perioder som igjen skal gi oss et godt utgangspunkt for å kjøre overganger selv. Da må vi være tettere og råere i forsvarsspillet.

- Så kan man snakke mye om formasjon og sånne ting. Slik troppen er bygd opp, så vi før sesongen at vi hadde indreløpere og kantspillere som er bedre i 4-3-3 enn i 4-4-2. Så lenge Smárason er langtidsskadet, som en naturlig tier, forsterkes det bildet. Arnór hadde vært fin å ha i disse kampene, og ville gitt oss flere strenger å spille på. Da kunne vi ha variert mer både fra start og underveis i kampene. Da ville vi hatt et bindeledd som hadde satt opp Thomas Lehne Olsen i interessante posisjoner. Men kantspillerne og indreløperne må også gi Thomas bedre arbeidsvilkår. Men en ting er jeg sikker på: Thomas Lehne Olsen kommer til å komme sterkt tilbake.

- Hvordan reagerer gruppa på kritikk fra supporterne etter to skuffende kamper som mot Stjørdals-Blink og Åsane?

- Vi må tåle alle scenarioer. Det er en fotballproffs liv. Det krever nok litt mer av en spiller som spiller for Lillestrøm enn en del spillere på en del andre lag i denne ligaen. Sånn skal det være litt også. Det er et stort engasjement rundt Lillestrøm og det må aldri stoppe opp. De som roper høyest med de største hjertene skal ikke slutte med det. Det må vi håndtere, og det skal vi leve med i en klubb som Lillestrøm. Vi må uansett lære oss å leve med det forventningspresset hvis vi skal bli gode igjen. Vi må håndtere det. Samtidig trenger alle mennesker trygghet, tillit og trivsel for å være gode i det man holder på med - uavhengig av hva man holder på med. Det er ikke sikkert at den tryggheten blomstrer når laget ikke lykkes, men de eneste som kan gjøre noe med det er vi som jobber på Åråsen hver eneste dag. Vi har en plan, og vi har en måte å jobbe på både i utviklingsavdelingen og på A-laget - og der må vi ikke vingle. Vi har satt et etablert spill, men vi må bli bedre på for eksempel å skape overtall én mot én. Vi har blitt ganske gode til å få motstanderen inn i den trakta vi ønsker, men ikke lenge nok av gangen. De gode periodene er litt for korte. Og i de dårlige periodene blir vi preget. Det lille som kommer i mot blir store sjanser, og de må vi bli flinkere til å eliminere bort, sier LSK-treneren.

Og bildelegger:

- En fotballkamp er en bitteliten krig hver eneste gang. Du har et fort bak deg som du skal forsvare. Og du har et fort foran deg som du skal beleire. På veien kreves det et grunnspill. Men hovedmålet er å score mål - og verne om eget fort. På begge de områdene har vi vært for dårlige.

- Hvordan ser du på fredagens bortekamp mot Jerv?

- Jeg synes inngangene på kampene viser at vi har vært til stede fra start hver gang. Men vi må jobbe aktivt med å bli bedre på å drive kampene i enda større grad, vi må gjøre de gode periodene enda lengre og få mørnet motstanderen enda mer. Jerv er leie på hjemmebane. De har et bra grunnspill med solide og voksne spillere, og er gode på dødball. Vi er ydmyke overfor alle vi møter, men vårt utgangspunkt er selvfølgelig å ta tre poeng i hver eneste kamp. Vi skulle ønske at vi var i en litt annen posisjon etter fem kamper, men som jeg har sagt hele tiden: Det blir ikke noen lette kamper i OBOS-ligaen, sier Geir Bakke.

Annonse fra Eliteserien: