Akademi-status: Slik jobbes det i talentfabrikken

Sesongstarten er her også for de unge og fremadstormende lagene på akademiet. Her gir akademisjef Toni Ordinas, G19-trener Pål-André Helland (bildet), G16-trener Ola Sydow Rasmussen, G14-trener Jørgen Bøe og G13-trener Ludvik Johansen dere en liten statusoppdatering.

Annonse:

En rekke spillere har de siste årene gått veien via aldersbestemte lag i LSK-systemet og til A-laget. Nå satser vi hardere enn noen gang på å utvikle våre egne talenter, og her følger en statusrapport fra akademiet ved inngangen til en ny sesong.

Toni Ordinas, akademisjef:

- Den første fjerdedelen av sesongen er allerede unnagjort og vi har gode grunner til å se positivt på 2023. På hvert lag kan vi se sterk og spennende individuell utvikling. Selvsagt er det noen spillere som også sliter litt, men det er en del av reisen i idretten, og jeg vil oppmuntre de spillerne til å opprettholde motivasjonen for å takle enkelte vanskeligheter. Et godt eksempel her er Hans Kristian Junior Heier. Han hadde en vanskelig periode i siste del av 2022, men nyter nå glitrende prestasjoner på G19 og har også gjort det veldig bra på treningene med A-laget. Så til de som føler at det ikker har gått som planlagt i starten av året: Fortsett med å jobbe og se fremover.

- Alle på akademiet er selvsagt strålende fornøyde at Marcus Paulsen har tatt steget og fått proffkontrakt. Vi er også glade for at Maximilian Balatoni, Daniel Skaarud, Filip Reshane og Harald Woxen har vært med i landslagssammenheng. Mitt håp er at flere spillere vil ta de samme stegene i løpet av det kommende året.

- Når det kommer til trenerapparatet, så vokser akademiet år etter år. Jeg er veldig glad for å ha fått inn Vibeke Andreassen som personlig utvikler og Magnus Olsen som keepertrener. Begge områdene trengte vi å forbedre strukturen på. Og selvsagt er det spennende tider for G19 med Pål-André Helland inn som ny trener. Jeg vil også trekke fram det gode arbeidet som blir gjort av assistenttrenerne. Roar Ness på G19 er svært viktig i vårt system, og i Tinius Eriksen og Sebastian Bye har vi to unge og lovende trenere. Kontinuitet - med mulighet for innovasjon og forbedring av våre treningsmetoder - er nøkkelen både når det gjelder utvikling av spillere og trenere.

- Heldigvis er vi også tilbake der at vi kan være i fysisk kontakt og besøke klubbene som vi samarbeider med. Vi startet med trenerforum og en god dialog med klubbene, og forbereder nå nye grep for å utvikle samarbeidet ytterligere i tiden som kommer. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Pål-André Helland, G19:

- Jeg kom inn på G19 for bare noen uker siden, og har allerede fått et veldig godt inntrykk av gutta. De kommer på trening med et voldsomt engasjement, stor ærgjerrighet og godt humør hver eneste dag. Jeg har kommet så smått i gang med å implementere mine tanker rundt hvordan jeg ønsker at laget skal fremstå på banen. I tillegg til at det er fine gutter i troppen så bør det være mulig å produsere noen som skal spille for A-laget på sikt. Hovedmålet for sesongen er G19-NM der vi vil gå all in, i tillegg er 3. divisjon og Interkrets også fine kamparenaer. Sesongen for G19 har vært i gang en liten stund allerede med G19 Nasjonal der vi foreløpig står med 2 seire, 1 uavgjort og 2 tap før siste kamp i påsken mot Tromsø. Vi har også spilt en rekke treningskamper som har vært nyttige for hele troppen. Ellers så handler det mest om å lage gode fotballspillere og gode mennesker. Vi ser alle frem til en spennende og innholdsrik sesong.

Ola Sydow Rasmussen, G16:

- Starten av sesongen har vært en serie med veldige gode utfordringer for våre 15- og 16-åringer. Kampene har gitt oss en god blanding av utfordringer og mestringsopplevelser. Vi har fått tydelige bilder på hva vi er gode på, og hva vi har å jobbe med.

- Vi har jobbet med hvordan vi ønsker å fremstå som lag, både på og av banen. På banen ønsker vi å dominere kamper, og har jobbet mye med hvordan vi kan dominere spillet til motstanderen gjennom et effektivt press-spill. Vi ønsker å hele tiden være gjennombruddshissige, men det har vært viktig å jobbe mye med at man kan dominere også uten ballen. Som lag har vi lært oss selv veldig godt å kjenne gjennom pre-season, og dette har allerede begynt å sette sitt preg på kampene der vi har blitt bedre til å konkurrere og til å stå sammen som et lag.

- Som lag har vi som mål at vi skal konkurrere med alt vi har i hver eneste kamp i G15 Nasjonal, G17 Nasjonal og G16 NM. Uavhengig av om vi vinner eller taper, så skal vi alltid konkurrere, og vi skal være best på å evaluere våre prestasjoner for å hente ut hver eneste prosent av læring fra hver kamp. Vi er fornøyde med å fortsatt være med i NM, og gleder oss masse til seriestart og nye utfordringer i både G15 og G17 Nasjonal!

Jørgen Bøe, G14:

- Sesongen har begynt på en bra måte med gode treningsuker og flere jevne kamper. Fra i fjor har vi endret på ukesyklusen for å tilrettelegge belastningen på en lik måte for de som er på kretslagstreninger. Dette har gitt bedre kontroll over ukene fra et fysisk perspektiv, fordi fridagene og treningsdagene er de samme for hele gruppa. Vi har fått flere spillere tilbake fra langtidsskader som sakte, men sikkert hever nivået i gruppa. Vi har jobbet mye med formatsendring fra 9´er til 11´er og vi har jobbet endel med prinsipper for å finne løsninger mot høyt press. Og vi har brukt mye tid på å forsvare oss med en tett og samlet backfirer og hvordan vi skal jobbe med soneprinsipper. Dette har vi sett god progresjon i og ser det igjen i kampene vi spiller. 

- Målet for sesongen er å fortsette å utvikle hver og én av spillerne til å levere gode prestasjoner, både i nasjonal G14-serien og lokal 1.divisjon. Der vi i begge seriene skal ha muligheter til å hevde oss på en god måte. Vi ønsker også å være med på turneringer og gjøre det bra som samlet gruppe!

Ludvik Johansen, G13:

- For G13 sin del er det mye å bygge videre på fra året som har gått så langt. Vi har jobbet veldig mye med angrepsspill og spesielt hvordan vi kan angripe med mer kontroll både med å vende spill og med å åpne rom for hverandre. Vi har også brukt mye tid på å snakke om hva det vil si å gjøre gode forberedelser inn mot kamp og hva vi krever av oss selv i konkurransesituasjon.

- Vi var også en tur i Sverige og spilte kamper, der kampen mot Hammarby spesielt, ble en opplevelse vi har tatt mye læring fra. Der fikk vi se hvordan et ekstremt høyt G13 nivå ser ut. Vi har forsøkt å bruke denne kampen som en motivasjonsfaktor og en referanse til å heve våre egne standarder på mange områder. 

- Utover det gleder vi oss til bra matching i de neste ukene med treningskamp mot Stabæk neste helg, som alltid gir oss en rå utfordring å bryne oss på, og seriestart i uken etter.

Annonse fra Eliteserien: