VG kåret Tom Lund til tidenes beste

Foran kveldens kamp mot Sandefjord har VG-duoen Knut Espen Svegaarden og Geir Juva kåret den beste spilleren i norsk klubbfotball. Og valget var enkelt: Tom Lund.

Annonse:

- Det er ingen spiller i norsk fotball som har betydd mer for en klubb enn Tom Lund. En spiller som, nærmest på egenhånd, tar LSK to divisjoner opp og helt til topps på fire sesonger, han har noe helt spesielt, sier «Svea» til lsk.no.

Søndag klokka 18.00 spiller vi mot Sandefjord på Åråsen - kjøp billett her!

Han begynte å dekke vår øverste divisjon for Arbeiderbladet i 1984, og har gjort det samme for VG siden tidlig 1990-tall. Makker Geir Juva har i over 30 år jobbet med statistikk og fakta i VG-sporten, og er et av Norges største fotballorakler.

- Du så best når Tommy ikke spilte, hvor viktig han var. Det fine med en type som Tom Lund er at han er beviset på at det går an å være god uten å ta for mye plass. Det var bare så synd at han ga seg alt for tidlig, sier Geir Juva.

- Det beste eksemplet er kanskje 1975, da Tommy drar LSK til topps, blir skadet i 10. serierunde - og LSK faller som en stein på tabellen de 10 neste rundene, tillegger Svegaarden.

I lørdagens papirutgave var kåringen viet stor plass. Svegaarden og fotograf Bjørn S. Delebekk intervjuet Tom Lund hjemme i Lillestrøm.

- Dette er jeg veldig glad for, dette er en seriøs kåring, og det er stort for meg at dere kårer meg, sier Tommy til VG.

Blant de 100 beste finner vi også flere andre markante LSK-spillere. Tom Sundby (9), Jan Birkelund (16), Runar Kristinsson (18), André Bergdølmo (23), Ståle Solbakken (32), Tor Egil Johansen (35), Dennis Schiller (38), Frode Grodås (66), Mons Ivar Mjelde (68), Ronny Johnsen (85), Robert Koren (89), Björn Bergmann Sigurdarson (91), Øivind Tomteberget (93), Arne Dokken (99) og Jan Åge Fjørtoft (100).

- Når du skal kåre den beste spilleren i en liga gjennom mer enn 50 år, så er det klart det blir komplisert. Men vi mener vi har brukt nok tid, og har nok erfaring, til å gjøre dette. Både Geir Juva og jeg er midt i 50-årene og har fulgt norsk fotball tett siden var var smågutter på slutten av 1960-tallet, forteller Knut Espen Svegaarden.

Sognnæs gjest mot Sandefjord: Halve livet i LSK

Kåringen har naturlig nok skapt stor debatt og engasjement. Men VG-duoen var aldri i tvil om førsteplassen.

- I tillegg er det ingen tvil når du snakker med folk som så Tom Lund på sitt beste: De snakker fortsatt om han, flere tiår etter at han la opp. Han var den beste, han som hadde det høyeste nivået inne, av de som har spilt klubbfotball i Norge. For min egen del, kjennes det alltid godt etter en samtale med Tom Lund. Jeg lærte han å kjenne da Tommy trente LSK midt på 1980-tallet, vi fikk en slags connection, og vi har hatt et respektfullt forhold siden. Tommy er en fin fyr, snakkesalig da han blir varm, og det var gøy å være med han på tanker og fortellinger fra oppveksten i Birkebeinergata - og til han ga seg som spiller i 1982. Ærlig talt - denne prisen fortjener Tom Lund, sier Svegaarden.

Annonse fra Eliteserien: