Legende-besøket: Bjerkeland gjester Åråsen

Denne sesongen vil LSK på hver hjemmekamp i Eliteserien invitere en tidligere spiller som vi gjør litt stas på. Først ut mot Sarpsborg 08 på lørdag: Bård Bjerkeland (56).

Den knallharde midtstopperen spilte i Lillestrøm fra 1980 til og med 1990. Så var han to sesonger i Lyn, før han kom tilbake til Åråsen og avsluttet karrieren. 1993-sesongen ble den siste, rett før seriestart i 1994 valgte Enebakk-mannen å legge opp.

I løpet av 12 sesonger på Åråsen ble det mye edelt metall på Bjerkeland: To seriegull, tre seriesølv og tre seriebronser. I tillegg til to cupfinaletriumfer.

Annonse:

- Det var moro å bli seriemester, og det var stas å bli kåret til årets spiller, men for meg var det mest gøy å vinne cupfinalen. Og det er jo alltid deilig å slå Vålerenga (1985) i en cupfinale. Men det var spesielt å vinne som unggutt første gangen mot Moss også (1981), sier Bjerkeland til lsk.no.

Han er den foreløpig siste LSK-spilleren som er blitt kåret til årets spiller i VG. Det skjedde i 1989, sist gang seriemesterskapet kom hjem til Åråsen. Sammen med Dennis Schiller, Ole Dyrstad og Gunnar Halle dannet Bjerkeland en bunnsolid forsvarsrekke som kun slapp inn 13 mål på 22 kamper. Det året satte LSK poengrekord i 12-lagsserien med å ta hele 52 poeng. Kun to seriekamper ble tapt under David Hays ledelse.

På lørdag vil Bård Bjerkeland bli intervjuet på VIP'en før kamp, og vi satser også på et intervju ute på banen i pausen. 56-åringen bor i Lillestrøm, og følger selvsagt med på hvordan gamleklubben gjør det. Og han likte ikke helt det han så i serieåpningen mot Bodø/Glimt.

- Hvordan er det med Erlandsen nå? Har han blitt for bløt? Han var mye slemmere da han spilte sammen med meg, melder Bjerkeland og ler.

- Jeg skulle ha vært hjelpetrener. Da skulle dem ha fått kjørt seg, tillegger han - bare delvis på fleip.

Men han er glad for at den gamle lagkameraten er tilbake som LSK-trener.

- Arne Erlandsen og Arne Amundsen var de jeg spilte sammen med som hatet mest å tape. Det er en god egenskap. Men jeg likte ikke de billige målene som ble sluppet inn mot Bodø/Glimt. Jeg synes det manglet litt jævelskap. Det skal være krig. Og det skal gjøre vondt å møte Lillestrøm, mener mannen som i sin tid taklet Mini omtrent over reklameskiltet på Åråsen.

Bjerkeland hadde nettopp fylt 19 år da han ble hentet fra Driv til Lillestrøm.

- Jeg skulle egentlig gå til Moss, men så ringte Svein Skoglunn og sa at jeg ikke måtte finne på å gå dit. Og det var jo til Lillestrøm jeg ville. Jeg ble bare kastet rett inn i det. Det var nok tøffere da enn det er nå. Med Kjell Schou-Andreassen hadde vi tre-fire timer lange økter på is. Jeg hadde senebetennelse i beina sånn at jeg ikke klarte å gå. Det var ikke noe kjære mor, minnes Bjerkeland.

- Hvorfor ga du deg som 32-åring foran 1994-sesongen?

- Kroppen streika litt. Jeg kunne sikkert ha fortsatt litt til, men det var jo vanlig å gi seg i den alderen på den tida. Vi hadde jo full jobb ved siden av. Det var ikke noe luksusliv sånn som det er nå.

I 2006 opplevde taxisjåføren sitt livs mareritt da han ble skutt av en hagledesperado utenfor bensinstasjonen på Kjeller. Bjerkeland er fortsatt merket av ulykken.

- Jeg har fortsatt 15-20 hagl i i hodet, nakken og ryggen. Jeg bærer preg av at jeg ble skutt, og sliter litt med vondt i hodet og nakken. Totalt ble jeg truffet av 82-83 hagl, sier den tidligere stopperkjempen.

Han skulle inn på bensinstasjonen for å hente kaffe da han plutselig fikk øye på en mann som sto og veivet med et gevær.

- Jeg ble skutt på fra 10-15 meter, og det var bare flaks at jeg overlevde. Jeg hadde en tjukk vinterjakke som jeg brukte én gang det året. Det var den dagen. Griseflaks. Jeg tenkte først at jeg skulle fly han over ende, men så ladet han fort. Jeg så at han siktet på meg. Jeg løp unna og bøyde ned hodet, men kjente plutselig hele hagleskura slå inn mens jeg løp vekk fra bensinstasjonen. Jeg hadde så mye adrenalin i kroppen at jeg ikke kjente noen ting. Det bare svei etterpå. Men jeg var rimelig hissig etterpå. Hadde han skutt med litt grovere hagl, så hadde jeg vært ferdig, forteller Bård Bjerkeland.

Han priser seg lykkelig over at han - tross alt - fungerer ganske bra i hverdagen. Og han gleder seg til å ta turen til Åråsen på årets første hjemmekamp mot Sarpsborg 08.

- Jeg tror det blir en jevn kamp. Sarpsborg vil sikkert hevne tapet i cupfinalen. Men jeg håper og tror Lillestrøm vinner. Etter den kampen mot Bodø/Glimt bør det løpes mye. Det må gnistre. Hvis ikke drar jeg inn i garderoben i pausen for å hjelpe Erlandsen, sier Bård Bjerkeland.

Se onsdagens live-sending fra Sarpsborg her!

Annonse fra Eliteserien: