Torgeir Bjarmann: - Utrolig bittert at gullet glapp i 2001

Fotografene flokket seg rundt Torgeir Bjarmann etter to scoringer og seier mot Moss i nest siste serierunde i 2001 - samtidig som at Rosenborg hadde tapt mot Stabæk. Skulle han endelig få sitt etterlengtede seriegull?


Det lå an til å bli en utrolig spennende siste serierunde for 16 år siden. Hvis Brann minst klarte uavgjort hjemme mot Rosenborg i Bergen, samtidig som at Lillestrøm slo Tromsø hjemme, så var det klart:

LSK ville bli seriemester. 

For veteranen Bjarmann, som manglet en kamp (hadde åtte, trengte ni) på å få gullmedalje i 1989, ville det ha vært den perfekte avslutning på en sensasjonell sesong. Men det ble sølv. Igjen.

- Det var et fantastisk år, men utrolig bittert at gullet glapp etter at vi tok så mange poeng, sier Torgeir Bjarmann.

Som 17-åring meldte han overgang til Lillestrøm før 1986-sesongen. A-lagsdebuten fikk han i 1988.

- Jeg kom fra Skedsmo, og ingen visste hvem jeg var. Så jeg og en kompis meldte oss på prøvespilling på juniorlaget. Etter hvert fikk jeg brev om at jeg kom med. Det var et fantastisk juniorlag med Jan Ove Pedersen i spissen. Vi vant både Norway Cup og ble norgesmestere for junior. Man trodde det skulle bli mye pokaler etter det, sier Bjarmann.

At han rent formelt ikke ble seriemester i 1989, tok han ikke så tungt den gangen.

- Akkurat der og da tenkte jeg ikke på det i det hele tatt. Jeg hadde spilt åtte av 22 kamper. Bård Bjerkeland ble proff i Tyskland den sommeren, og jeg var erstatteren hans. Men plutselig fant Bård ut at de pratet tysk i Tyskland. Og det var jo ikke noe særlig, så han kom fortere enn svint tilbake. På slutten av sesongen fikk jeg gult kort i en rekruttkamp borte mot Vålerenga. Dermed hadde jeg karantene, og fikk ikke muligheten til å bli byttet inn i siste kamp. Men jeg tok det ikke så tungt den gangen. Jeg følte meg som en verdig mester. Og regnet med at det kom til å bli mye sølvtøy etter hvert.

Men gullmedaljene skulle utebli. I stedet tok Rosenborg fullstendig kontroll over norsk fotball utover 1990-tallet og inn det nye årtusenet. Bjarmann nøye seg med seriesølv i 1994, 1996 og 2001.

- I 2001 var vi nærmest. Vi var underdogs, og alt klaffet. Vi hadde tre spisser som scoret masse mål. Arne Vidar Moen kom rekende på ei fjøl, og vi hadde vårt beste år som midtstoppere. Alt stemte, minnes 49-åringen.

Rosenborg festet grepet om gullet med å vinne 2-1 på Åråsen i tredje siste runde. Men runden før slutt ga ny spenning: Rosenborg tapte hjemme mot Stabæk samtidig som at LSK vant borte mot Moss. Dermed hadde trønderne ett poengs forsprang før det hele skulle avgjøres.

- Vi hadde ikke i nærheten av fullt lag, så Rosenborg vant seriefinalen ganske komfortabelt. Men så endret det seg litt i nest siste serieomgang. Jeg husker veldig godt at vi vant borte mot Moss etter at jeg scoret begge målene. Så det ble en spennende uke fram mot siste serierunde. Men så klarte bergenserne å drite seg fullstendig ut. Da røyk det, forteller forsvarskjempen.

Rosenborg vant 6-2 mot Brann i Bergen. Da hjalp det ikke at LSK slo Tromsø 3-1 på Åråsen. Lillestrøms 56 poeng og 31 plussmål hadde holdt til gull både i 2000 og i 2002, men Rosenborg tok tittelen igjen med 57 poeng i 2001.

- Alt i alt var 2001 et fantastisk år. Vi var skikkelige underdogs som nesten tok en Leicester-variant. Gode minner, selv om det ikke ble gull. Vi satte LSK skikkelig på kartet igjen, sier mannen som la opp etter 2003-sesongen.

Etter noen år som sportssjef i Lyn, gjorde han comeback på Åråsen som leder før 2009-sesongen. Nå drømmer Bjarmann om at hans siste sesong i LSK kan krones med cupgullet han aldri fikk som spiller.

- Jeg kommer til å felle en tåre, tenker jeg. Jeg anså dette året som kanskje det tøffeste av de ni årene jeg har vært leder. Jeg har god tro på at vi skal gjøre en god prestasjon, og at vi har en god sjanse til å slå Sarpsborg.

Torgeir Bjarmann er LSK-legende nummer 13 som blir intervjuet i God fugl-aksjonen. Til nå har vi fått inn over 200 000 kroner, og alle inntektene øremerkes en ny spiller i 2018. Har du lyst til å bidra? VIPPS til 118038 eller kontonummer 1503.46.11413. Merk innbetalingen med «God fugl».

Annonse fra Eliteserien: