God fugl-aksjonen: Solbakken hyller LSK-miljøet

Høytiden er på vei – med både cupfinale, jul og ikke minst God fugl-aksjonen. Vi har intervjuet en rekke LSK-legender som forteller om sine følelser og minner. Førstemann ut: Ståle Solbakken (49).


FC København-treneren har fortsatt sterke følelser for Lillestrøm etter å ha hatt Åråsen som hjemmebane i fire sesonger fra 1994 til og med 1997. Den elegante midtbanespilleren hadde lenge vært fascinert av LSK da han tok steget opp fra HamKam. Og det var mange elementer som gjorde at han vraket klubber som Rosenborg og Start til fordel for stasjonsbyen på Romerike.

Det var et step opp fra HamKam. Det var tøffere og røffere. Det var miljøet rundt laget. Det var lederne som hadde sin karisma. Det var historien, ikke minst. Det var publikum på den tida – som var steinharde. På den tida der hadde de både forhåpninger og forventninger om at vi skulle være like gode som Rosenborg. Jeg husker blant annet at vi ledet 3-0 mot Strindheim til pause, og ble buet ut. Drosjebenken med Finn Bjerk og gutta hang over oss, sier en engasjert Solbakken.

Hele byen, Åråsen, miljøet. Det fascinerte meg. Det var mange sterke personligheter. Innimellom jobbet de litt mot hverandre, og de var ikke alltid så glade i hverandre. Men da det var kamp, da var alle der. Da var vi der. Sammen for Lillestrøm, beskriver han.

På den tiden hedmarkingen spilte på Åråsen kjempet LSK jevnlig i toppen. Nå tror han mye ligger til rette for at Arne Erlandsens lag igjen kan bli en maktfaktor i Norge.

Lillestrøm har en så sterk posisjon i fotballhistorien i Norge. Auraen er litt vannet ut, det må vi nok ha lov til å si at den er, men samtidig tror jeg den kan komme tilbake. Lillestrøm har en fin og intim stadion, og fantastiske treningsfasiliteter, og det kommer til å bo flere og flere mennesker i området.

Han opplevde både et bittert semifinaletap borte mot Brann, og to sølvmedaljer i serien, men aldri en tittel i løpet av fire LSK-sesonger.

Vi var et godt lag. Men vi manglet den tittelen som Lillestrøm kan få nå. I utgangspunktet er Sarpsborg et litt bedre lag, men formkurven deres er litt nedadgående. Jeg tror det kan passe Lillestrøm bra å være svake underdogs. Jeg har en god følelse. Og jeg unner fansen en tittel mest av alle, sier Solbakken om cupfinalen mot 3. desember.

I videointervjuet hyller han også tidligere lagkamerat Bård Bjerkeland. Og legenden Tom Lund.

Han er tidenes beste norske fotballspiller. Det endelige beviset er jo at Ajax ville erstatte Johan Cruyff med Tom Lund (fra nivå tre i norsk fotball). Det er en helt surrealistisk historie, mener midtbanespilleren som scoret 34 mål på 99 kamper for LSK.

Frem mot cupfinalen vil lsk.no i samarbeid med sponsorer – som bidrar på God fugl-aksjonen der inntektene øremerkes en ny spiller i 2018 – presentere daglige intervjuer med noen av legendene som har satt sitt preg på den 100 år gamle klubben.

Hvis du får så varme og gavmilde følelser at du har lyst til å bidra i God fugl-aksjonen: VIPPS til 118038 eller kontonummer 1503.46.11413. Merk innbetalingen med «God fugl».

Annonse fra Eliteserien: