Fjørtoft: - Oss mot resten av verden

Jan Åge Fjørtoft mener «oss mot resten av verden»-følelsen alltid må dyrkes på Åråsen.


Den stoltheten og identiteten som ligger her er helt utrolig. I Lillestrøm skal det alltid være oss mot resten av verden. I det øyeblikket noen synes vi er midt på treet, har man gjort noe feil, mener Fjørtoft.

Sunnmøringen vokste opp som Lillestrøm-supporter, og kunne faktisk ha blitt LSK-spiller to år før han ble det.

Jeg hadde tilbud fra Lillestrøm etter 1985-sesongen da jeg hadde scoret mye mål i Hødd, og Tom Lund var trener. Men da var jeg ganske fornuftig, faktisk. Lillestrøm hadde en fantastisk rekke av spisser med Vaadal, Krogsæter og Sten Glenn Håberg. Jeg pratet med Lillestrøm, men fant ut at jeg trengte et mellomsteg til. Da jeg to år senere var ferdig i HamKam, var det bare Lillestrøm som var aktuelt, sier Fjørtoft.

Hvordan var det å få oppleve Lillestrøm-kulturen som de siste ti årene da hadde vært den dominerende kraften i Norge?

Her skulle man vinne ligaen. Jeg fikk to år i klubben. Det ble ett sølv og ett gull. Det var bare normalt, sier spissen som ble solgt til Rapid Wien i juli 1989.

Han ble toppscorer i serien i 1988, og rakk også å få med seg nok kamper året etterpå til å bli seriemester. Totalt scoret han 20 mål på 33 kamper.

Og jeg fikk magiske seks uker da Tom Lund kom inn som trener på tampen av 1988-sesongen etter at Owe Rundberg hadde fått sparken. Det var utrolig lærerikt og inspirerende. Veldig lange økter. Jeg prøvde sammen med Per Berg å få Tom Lund inn i manesjen igjen etter at Uwe Rösler sluttet etter 2006-sesongen. Men Tommy ville ikke, minnes Jan Åge Fjørtoft.

Høsten 2004 gjorde han comeback som manager i LSK. Høydepunktet ble selvsagt cupmesterskapet i 2007.

- Jeg glemmer aldri den følelsen av å komme hjem til Lillestrøm med kongepokalen. Vi fikk bare de forbaska fjerdeplassene i serien. I 2007 kunne vi nesten ha tatt «The Double», men vi tapte den avgjørende kampen hjemme mot Brann, sier mannen som fikk 71 A-landskamper for Norge.

Han gleder seg stort over at gamleklubben er klar for en ny cupfinale.

En cupfinale passer veldig godt til lynnet til denne klubben. Det er «all in». At Erlandsen kom tilbake som trener, var noe jeg hyllet. Hvis han får tid til å få innført LSK-DNA’et i hele klubben, så tror jeg det kan bli flere titler. Og det kan jo bli en allerede nå, sier Fjørtoft.

Han er den tredje Lillestrøm-spilleren som intervjues i God fugl-aksjonen – som til nå har samlet inn nærmere 200 000 kroner. Samtlige sponsorinntekter og øvrige bidrag går rett i en pott som øremerkes en ny spiller før 2018-sesongen. Har du lyst til å bidra? VIPPS til 118038 eller kontonummer 1503.46.11413. Merk innbetalingen med «God fugl».

Annonse fra Eliteserien: